Αυστριακές εκλογές: Νικητής ο 31χρονος Κουρτς – Τρόμος από τα μεγάλα ποσοστά της ακροδεξιάς

O Σεμπάστιαν Κουρτς επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και γίνεται έτσι ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο. Τα αποτελέσματα των αυστριακών εκλογών ανέδειξαν το Λαϊκό Κόμμα με 31.6%, στο οποίο ηγείται, νικητή της κάλπης και τα κλειδιά της χώρας παραδίδονται στον 31χρονο πολιτικό. Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για την άνοδο της ακροδεξιάς που κατέλαβε την δεύτερη θέση.  

Αν το κόμμα του Κουρτς διατηρήσει αυτό το ποσοστό θα μπει στο κοινοβούλιο με τουλάχιστον 62 έδρες.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ σήμερα ότι θα αγωνιστών για την αλλαγή σε αυτή τη χώρα με όλες μου τις δυνάμεις», δήλωσε ο Κουρτς στους δημοσιογράφους. «Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα» είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν.

Ο δεξιός συνασπισμός

Το ακροδεξιό, αντι-μεταναστευτικό Κόμμα των Ελευθέρων κατέλαβε την τρίτη θέση με 26%, ένα ποσοστό που του δίνει 51 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ οι Σοσιαδημοκράτες κατάφεραν να συγκεντρώσουν 26,9%, ποσοστό που τους τοποθετεί στη δεύτερη θέση με 53 έδρες.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα, ο επικεφαλής του κόμματος των Ελευθέρων τόνισε ότι «δείχνει ότι έχουμε φτάσει στο κέντρο της κοινωνίας, είμαστε αυτοί που κυριαρχούν στον πολιτικό διάλογο».

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων αφού έβαλε τέλος στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μία τέτοια εξέλιξη «θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που το ακροδεξιό κόμμα εισέρχεται στην κυβέρνηση από το 2000», ωστόσο αναμένεται και η τελική ψηφοφορία της Πέμπτης.

Οι άλλες επιλογές

Ο Κουρτς ανέφερε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τα άλλα κόμματα. «Θα ήθελα βεβαίως να διαμορφώσω μία σταθερή κυβέρνηση. Αν αυτό δεν γίνεται να συμβεί τότε υπάρχουν άλλες επιλογές», είχε δηλώσει. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, μέλος του Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε στην DW ότι το κεντροδεξιό κόμμα, στο σύνολό του, είναι ανοιχτό σε συζητήσεις τόσο με το κόμμα των Ελευθέρων όσο και με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, τόνισε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματός του.

Εκτός οι Πράσινοι;

Το Νέο Αυστριακό και Φιλελεύθερο Φόρουμ (NEOS) συγκέντρωσε το 5,1% των ψήφων, το οποίο ανέρχεται σε 10 έδρες, και παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από τις εκλογές του 2013.

Το Κόμμα των Πρασίνων κέρδισε 8,5% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2013. Οι Πράσινοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 3,9% των ψήφων, κάτι που δεν αρκεί για να μπουν στο κοινοβούλιο.

Η επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Ουλρίκε Λουνάτσεκ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν δύσκολο στο στομάχι, χαρακτηρίζοντάς το ως «μεγάλη ήττα και μεγάλη απογοήτευση». Παρόλα αυτά ένα παρακλάδι του κόμματος που ξεκίνησε από τον πρώην πρόεδρο των Πρασίνων, Πίτερ Πιλτ, κατάφερε να λάβει 4,4% που του δίνει 8 έδρες.

Η μετανάστευση: Το κύριο ζήτημα της Αυστρίας

Πριν τις εκλογές η εκστρατεία είχε επικεντρωθεί στη μετανάστευση και συγκεκριμένα στη μεταναστευτική κρίση του 2015 που πόλωσε την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Πρόκειται για την περίοδο που η Αυστρία μετατράπηκε σε πύλη για σχεδόν 900.000 μετανάστες που είχαν ως τελικό προορισμό την Γερμανία. Την ίδια χρονιά στην Αυστρία κατατέθηκαν περισσότερες από 68.000 αιτήσεις ασύλου, ένας αριθμός ο οποίος σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας ήταν υψηλός.

Και ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες προωθούσαν στην ατζέντα τους την μείωση της ανεργίας και την οικονομική ανάπτυξη, οι κεντροδεξιοί του Κουρτς υποσχέθηκαν να ανατρέψουν μία επανάληψη του μεταναστευτικού κύματος του 2015 και να μειώσουν την πρόσβαση στα εισοδήματα κοινωνικής πρόνοιας για τους νεοεισερχόμενους για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Σε δημοσκόπηση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ORF, το 55% των ερωτηθέντων που ψήφισαν το κεντροδεξιό κόμμα του Κουρτς δήλωσαν ότι το έκαναν λόγω της στάσης στα ζητήματα του ασύλου και της ένταξης.

Πηγή: Αυστρία: Πρώτο το κόμμα του Κουρτς -Δεύτεροι οι Σοσιαλδημοκράτες, τρίτοι οι ακροδεξιοί | iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα