Ελεήστε τον φτωχό (…να βγει στις αγορές)

Σήμερα Σάββατο κληρώνει για την πολιτική και οικονομική αναστροφή του κλίματος στην Ελλάδα. Είναι η μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας, κ. Xi Jinping, και τον πρωθυπουργό της ΛΔ Κίνας,  κ. Li Keqiang. Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων θα ζητήσει τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια για έξοδο στις αγοράς.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Έχοντας αφήσει πίσω στην Αθήνα τους συνεργάτες του να τρέχουν το θέμα του πολυνομοσχεδίου, ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να επιστρέψει από την Κίνα με μια άτυπη συμφωνία: τη στήριξη στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές. Εκτός των Κινέζων αξιωματούχων, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα και στον Πρόεδρο της Ρωσίας με τον οποίο θα συναντηθεί.

Στην κυβέρνηση σκοπεύουν μέσα στον Ιούλιο, και εφόσον το Eurogroup της 22ας Μαΐου σφραγίσει τη συμφωνία, να βγουν στις αγορές δοκιμαστικά με νέο ομόλογο. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξασφαλίσει δύο προαπαιτούμενα: πρώτον, την περιβόητη συμφωνία για το χρέος και, δεύτερον, τη στήριξη μεγάλων οικονομιών οι οποίες θα δώσουν την αίσθηση της ασφάλειας.

Υποσχετικές…

Για το δεύτερο θα συζητήσει και στις συναντήσεις του στην Κίνα, με τις πληροφορίες να θέλουν την άλλη πλευρά διατεθειμένη να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Με τα spreads να έχουν υποχωρήσει, στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει καλύτερες επιδόσεις από την αντίστοιχη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά πίσω στο 2014. Να θυμίσουμε πως στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές είχε πάρει τότε επιτόκιο 4,75%. Το Μέγαρο Μαξίμου ως στόχο θέτει το 4,5%.

Με εύσχημο τρόπο αποκάλυψε την κυβερνητική στόχευση ο Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματεάς Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. «Η Κίνα ήταν από τις χώρες που σε μία δύσκολη για εμάς περίοδο το 2015 είχε συνεισφέρει όταν της ζητήθηκε», σημείωσε σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας πως «Και τώρα βέβαια, μετά τη συμφωνία και με το κλίμα να αλλάζει, έχει πολύ περισσότερους λόγους να είναι παρούσα στην προσπάθεια να βγει η χώρα μας στις αγορές.  Εάν αναζητούσαμε κάποιες χώρες που θα μπορούσαν συμβάλουν, μία από αυτές είναι και η Κίνα. Είναι λογικό, είναι  χώρα που διαθέτει τεράστια κεφάλαια και τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο αυτήν τη στιγμή».

Στο Μπάρι «κρίνεται» το χρέος

Και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθεί να εξασφαλίσει υποσχετικές στην Κίνα, πίσω στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία και το Μπάρι, κρίνεται το μέλλον της ρύθμισης του χρέους που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν πιο συγκεκριμένα στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, κάτι που είναι «απαραίτητο», τόνισε χθες από το Μπάρι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ελπίζουμε πραγματικά οι Ευρωπαίοι να φανούν πολύ πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά τους όρους της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που είναι απαραίτητο», δήλωσε η Λαγκάρντ κατά την άφιξή της σε ένα συμπόσιο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7).

Το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τη δέσμευση των Ευρωπαίων στη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, το Ταμείο διέψευσε ότι έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αναμένει ακόμη τη δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση του χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μια «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Προς το παρόν τα πράγματα «δεν είναι αρκετά ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα συνεχίσουν να προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης –τουλάχιστον πολιτικής– στις 22 Μαΐου», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του eurogroup του Μαΐου 2016», συμπλήρωσε με νόημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είχα συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ (σ.σ. Πέμπτη), οι οποίες όμως ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις», διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.

Πάντως, θετική είναι η στάση και του ΕSM απέναντι στα ελληνικά σχέδια. «Εάν η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις όπως έχει δεσμευθεί, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στην αγορά τουλάχιστον πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, που αναμένεται να τελειώσει στα μέσα της επόμενης χρονιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Δουβλίνο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κριστόφ Φρανκέλ.

Αισιοδοξία για την αξιολόγηση

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης την παραπάνω Δευτέρα.  Ο πάντα αισιόδοξος Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την εύλογη αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Από τότε που η αποστολή (των θεσμών) έφυγε από την Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και λόγω του κλίματος στις συνομιλίες, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, και μάλιστα μια ικανοποιητική συμφωνία, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως «οι ελληνικές αρχές τώρα εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και γίνεται η απαραίτητη προσαρμογή».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη.

«Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Υπάρχουν συζητήσεις με το ΔΝΤ, το ΔΝΤ συμμετέχει, και νομίζω ότι αυτό είναι επίσης θετικό», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Το ΔΝΤ είναι ένας έμπιστος εταίρος και αυτό δίνει αξιοπιστία στο πρόγραμμά του», είπε προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε επίσης να εργαστούμε επί των μέτρων για το χρέος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα