Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και στα Κύθηρα!

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων αφού οι γείτονες αμφισβητούν  την ελληνική κυριαρχία ακόμη και στα Κύθηρα. Η Άγκυρα δεσμεύει περιοχή στο νησί για έρευνες από το γερμανικό ερευνητικό  πλοίο “Meteor”και έτσι δεν χάνει την παραμικρή ευκαιρία προκειμένου να αναδείξει τις βλέψεις τους για τον έλεγχο του ελληνικού αρχιπελάγους.

Ειδικότερα, με την Navtex υπ’ αριθμόν 20 του 2018, η οποία εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης, οι Τούρκοι δεσμεύουν ακόμη 7 περιοχές στο Αιγαίο για έρευνες από το γερμανικό ερευνητικό πλοίο. Μάλιστα μία από τις περιοχές που δεσμεύουν οι Τούρκοι είναι ανατολικά των Κυθήρων αλλά τουλάχιστον σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό των Γερμανών, το ερευνητικό πλοίο θα βρίσκεται στην περιοχή των Κυθήρων -γύρω από τον 23ο μεσημβρινό- από την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα ακύρωσε την άδεια για έρευνες στο Αιγαίο

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση απάντησε άμεσα και πήρε την απόφαση να ακυρώσει την άδεια που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor» για επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο αφού διαπιστώθηκε ότι οι Γερμανοί απευθύνθηκαν και στις τουρκικές αρχές ζητώντας άδεια για να προχωρήσουν σε έρευνες εντός μιας περιοχής της οποίας η αρμοδιότητα ανήκει στην Ελλάδα και μόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη του 2017 το γερμανικό πλοίο που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, έπλεε σε ελληνική χωρική θάλασσα και σε διεθνή ύδατα στην περιοχή της Λήμνου.

Οι Τούρκοι παρενέβησαν ισχυριζόμενοι ότι το πλοίο «Meteor» κινείται σε τουρκικά ύδατα και απαίτησαν από τους Γερμανούς να απομακρυνθούν ή να ζητήσου άδεια από τους τουρκικούς παράκτιους σταθμούς, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις ερευνητικές δραστηριότητές τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα