Καταλονία: Αιματοβαμμένο δημοψήφισμα

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Καταλονία, καθώς από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα, λαμβάνουν χώρα εκτεταμένα επεισόδια.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει το δημοψήφισμα –το χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό- στέλνοντας δυνάμεις καταστολείς για να εμποδίσουν τη διαδικασία. Οι τραυματίες από τα άγρια επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες είναι εκατοντάδες (η τελευταία επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για 337 άτομα), ενώ οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ΜΜΕ της Ισπανίας κάνουν λόγο για χρήση πλαστικών σφαιρών από τις δυνάμεις καταστολής.

Ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλά βίντεο με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών, ακόμη και μπροστά σε μικρά παιδιά, ή με τους εκπροσώπους του νόμου να τραβούν με τη βία ηλικιωμένους. Ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, βρήκε ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση, δημοσιεύοντας στο Twitter φωτογραφίες με αιμόφυρτους ηλικιωμένους ψηφοφόρους και το ερώτημα «Μαριάνο Ραχόι αυτή είναι η νίκη σου;».

Την ώρα που οι εικόνες από τα βίαια επεισόδια κάνουν τον γύρο του κόσμου, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία στην Καταλονία, για να μπλοκάρει το δημοψήφισμα, χωρίς να το θέλει. «Η διαδικασία έχει καταλήξει μία φάρσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην επαρχία της Καταλονίας, Ενρικ Μίγιο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα