Κουνέλλης – Μυταράς: Μαζί για το «αιώνιο» ταξίδι

Έφυγαν από τη ζωή την ίδια μέρα δύο μεγάλοι και διάσημοι τεχνίτες των εικαστικών, σκορπίζοντας θλίψη εντός κι εκτός συνόρων της χώρας μας.

Γιάννης Κουνέλλης

Ο Γιάννης Κουνέλλης άφησε την τελευταία του πνοή στην Ιταλία, όπου διέμενε, σε ηλικία 81 ετών. Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1936 στον Πειραιά και από τη δεκαετία του 1950 είχε επιλέξει ως τόπο παραμονής του την Ιταλία. Αρχικά φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, ενώ στην δεκαετία του 1960 αφιερώθηκε κυρίως στη ζωγραφική, επεκτείνοντας στη συνέχεια το έργο του και στη γλυπτική. Οι κριτικοί τέχνης τον θεωρούσαν έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λεγόμενης «arte povera», που παρουσιάστηκε με αυτό το όνομα για πρώτη φορά από τον Ιταλό τεχνοκριτικό Τζερμάνο Τσελάντ. Το 2005, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον τίμησε με τη διάκριση του επίτιμου διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σπουδαίο εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του μοντερνισμού.

«Ο Γιάννης Κουνέλλης εξελίχθηκε σε παγκοσμίου φήμης εικαστικό. Δεν υπάρχει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε όλο τον κόσμο που να μην σεμνύνεται ότι η συλλογή του περιέχει έργα του. Στην Ιταλία τον θεωρούν Ιταλό και είναι φυσικό. Επειδή στην Ρώμη σπούδασε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Όμως ποτέ ο ίδιος δεν λησμόνησε τη καταγωγή του. Τα βιώματα που κουβαλούσε και αποτυπώθηκαν στη δουλειά του ήταν πρωτόγνωρα στη βιομηχανική Ευρώπη. Ποτέ η τέχνη του δεν ξέχασε τη καταγωγή του», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Δημήτρης Μυταράς

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934 και σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958), έχοντας ως δασκάλους του τους Γιάννη Μόραλη και Σπύρο Παπαλουκά. Στη συνέχεια σπούδασε σκηνογραφία στην «École Supérieure des Arts Décoratifs» και εσωτερική διακόσμηση στη Métiers d’Art στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του ΙΚΥ. Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ανέλαβε αρχικά το Προκαταρκτικό και στη συνέχεια το Α΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Δημήτρης Μυταράς «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 83 χρόνων, ταλαιπωρημένος από σκληρά προβλήματα υγείας.

«Δημιούργησε έναν εικαστικό κόσμο που πριν από αυτόν δεν υπήρχε, συνδυάζοντας τη θεωρητική σκέψη με τη πράξη. Στα έργα του αποτυπώνεται μία σύγχρονη γλώσσα και εικόνα  με  ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και  έμπνευση αντλημένη από την κοινωνία. Αφιέρωσε τη ζωή του στη τέχνη  μεταλαμπαδεύοντας παράλληλα  την αγάπη του σε γενιές ελλήνων καλλιτεχνών από τη θέση του Δασκάλου στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Παράλληλα πλούτισε το ελληνικό θέατρο συνεργαζόμενος ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε παραστάσεις του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του  Θεάτρου Τέχνης κ.ά.», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Τα συλλυπητήριά τους απηύθυναν στις οικογένειες και για των δύο σημαντικών εικαστικών πολλοί παράγοντες τόσο του πολιτικού όσο και του καλλιτεχνικού χώρου τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Η κηδεία του Γιάννη Κουνέλλη θα γίνει τη Δευτέρα στη Ρώμη, στην Εκκλησία των Καλλιτεχνών, ενώ νωρίτερα η σορός του εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα.

Η κηδεία του Δημήτρη Μυταρά θα γίνει τη Δευτέρα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα