«Ματωμένες» εκλογές στην Βενεζουέλα

Χάος, βία και αίμα. Αυτές οι τρεις λέξεις είναι χαρακτηριστικές για τα όσα έγιναν στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Βενεζουέλα. Δέκα νεκροί, αρκετοί τραυματίες και εκρήξεις στιγμάτισαν τις κάλπες για τη Συντακτική Συνέλευση ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τη χώρα του Νικολάς Μαδούρο.

Η προσέλευση στις αμφιλεγόμενες εκλογές της Βενεζουέλας για τη συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης διαμορφώθηκε στο 41,5%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το BBC πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της επιτροπής των εκλογών Tibisay Lucena σε συνέντευξη Τύπου.

Η αντιπολίτευση που μποϊκοτάρει τις κάλπες κάλεσε τους υποστηρικτές της να καταλάβουν μεγάλους οδικούς άξονες ως πράξη διαμαρτυρίας για τις κάλπες, μολονότι οι Αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις έως την Τρίτη.Και εκείνοι ανταποκρίθηκαν στήνοντας οδοφράγματα με ότι βρήκαν.

Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Μεταξύ των νεκρών ένας 39χρονος υποψήφιος, που δολοφονήθηκε όταν του επιτέθηκαν μέσα στο σπίτι του, ένας 13χρονος και ένας 17χρονος στην πόλη Ταχίρα και ο 30χρονος, ηγέτης της νεολαίας κόμματος της αντιπολίτευσης, Ρικάρδο Κάμπος.

Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης. Ανάλογες εικόνες βίας και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μαρακαΐμπο, αλλά και το Πουέρτο Ορντάζ, στα ανατολικά.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με κουκούλες και μάσκες έστησαν οδοφράγματα και ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που έσπευσε να τους απωθήσουν.Την Κυριακή των εκλογών καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από την αρχή των διαμαρτυριών στις αρχές Απριλίου.Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι διοργανώθηκαν για να αυξήσουν τις εξουσίες του Μαδούρο, άποψη με την οποία συμφωνούν πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κολομβία και η Ισπανία.

Δίκη των αντιπάλων του ψάχνει ο Μαδούρο

Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι αυτό που θέλει από τη Συντακτική Συνέλευση, είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης για να δικαστούν. «Φτάνει με το σαμποτάζ της Εθνοσυνέλευσης, πρέπει να μπει τάξη. Πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία οποιουδήποτε πρέπει να αρθεί η ασυλία του», είπε.

Ο Μαδούρο δεν προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους θα ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας, αλλά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται συστηματικά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για υποκίνηση της βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Μαδούρο απείλησε επίσης να αναλάβει και τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θέση την οποία έχει η Λουίσα Ορτέγα, πρώην τσαβική που διέρρηξε τις σχέσεις με την κυβέρνηση για να γίνει ένας από τους κύριους αντιπάλους της.

«Τι πρέπει να κάνει η Συντακτική Συνέλευση κατά του Γενικού Εισαγγελέα; Να τον αναδομήσει αμέσως, να κηρύξει έκτακτη ανάγκη και να αναλάβει την θέση για να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο Μαδούρο, ενώ πρότεινε και πάλι «εθνικό διάλογο» για την επίλυση της σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στις εκλογές των κυβερνητών στις 10 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στη χθεσινή ψηφοφορία είπε ότι «είναι η σημαντικότερη ψηφοφορία της μπολιβαριανής επανάστασης σε 18 χρόνια… Δεν μας νοιάζει τι λέει ο Τραμπ. Αυτό που μας νοιάζει είναι τι λέει ο λαός της Βενεζουέλας!».

Mε κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ

Oι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας “δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού,” αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

“Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

“Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της  διαβλητής εκλογικής διαδικασίας,” πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, “ ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές.”

Παράλληλα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χάλεϊ δήλωσε ότι οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση είναι βήμα προς τη δικτατορία και πρόσθεσε ότι η χώρα της δεν θα δεχθεί μια παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας.«Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν», τόνισε.

Το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA θα πλήξει το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρίας, αφήνοντας τουλάχιστον σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ, σύμφωνα με δήλωση πηγής της αναφερόμενης εταιρίας, αλλά και στοιχεία της Thomson Reuters.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα