Εκλογές στην Ισπανία: Ένα βήμα πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Σάντσεθ

Η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του PSOE και του Sumar θα αποτελέσει το «προγραμματικό» σχέδιο για την «επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο»

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Sumar ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης», ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή του Πέδρο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία.

Ο Σάντσεθ και η επικεφαλής του Sumar Γιολάντα Ντίας, νυν υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας, «ολοκλήρωσαν τις λεπτομέρειες συμφωνίας» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τα τέλη Ιουλίου», επεσήμαναν τα δύο κόμματα σε κοινή τους ανακοίνωση.

Ένα βήμα πριν την επιστροφή Σάντσεθ στην πρωθυπουργία

Η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την επιστροφή του Σάντσεθ στην πρωθυπουργία, όμως για να το πετύχει θα χρειαστεί τη στήριξη των Καταλανών αυτονομιστών.

και του Sumar θα αποτελέσει το «προγραμματικό» σχέδιο για την «επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο», διευκρινίζουν τα δύο κόμματα, τα οποία αναμένεται να την επικυρώσουν επισήμως στις 12:30 (τοπική ώρα, 13:30 ώρα Ελλάδας) παρουσία των επικεφαλής τους.

Περιλαμβάνει κυρίως «προόδους» στον τομέα της εργασίας, «όπως η μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των μισθών» και την «άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου σοκ» για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, όπως και «την αναθεώρηση προς τα πάνω των κλιματικών στόχων» της Ισπανίας.

Οι σύμμαχοι του Σάντσεθ και το σενάριο των νέων εκλογών

Το κόμμα του Σάντσεθ βρέθηκε δεύτερο στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό. Όμως αυτός δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Αν και η στήριξη του Sumar είναι κρίσιμης σημασίας, ο Σάντσεθ χρειάζεται και τα αυτονομιστικά, βασκικά κόμματα, κυρίως το Bildu, που θεωρείται κληρονόμος της πολιτικής βιτρίνας της ένοπλης οργάνωσης ΕΤΑ. Το Bildu έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα στηρίξει τον Σάντσεθ προκειμένου να εμποδίσει τη δεξιά.

Το PSOE έχει ανάγκη και τους Καταλανούς αυτονομιστές, κυρίως το Junts per Catalunya (JxCat), το κόμμα που ηγήθηκε της αποτυχημένης απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017. Ο ηγέτης του Κάρλες Πουτζντεμόν διέφυγε στο Βέλγιο για να γλιτώσει τη δίωξη στην Ισπανία. Βασικό αίτημα του κόμματος για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι η παροχή αμνηστίας σε όλους όσοι συμμετείχαν στην απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας.

Αν οι Σοσιαλιστές και τα καταλανικά κόμματα δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, η Ισπανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Ιανουάριο και τότε οι ψηφοφόροι ενδέχεται να δώσουν τη νίκη στον κεντρώο και δεξιό συνασπισμό που τον Ιούλιο έχασε την πλειοψηφία για λίγες ψήφους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα