Μολδαβία: Ρωσική ανάμιξη στις εκλογές καταγγέλλει η πρόεδρος

«Αγοράζουν ψηφοφόρους»

Οι Μολδαβοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στις δημοτικές αρχές, αφού η πρόεδρος της χώρας κατηγόρησε τη Μόσχα για ανάμιξη στις εκλογές ενώ φιλορωσικό κόμμα αποκλείστηκε από την εκλογική μάχη.

Οι τελευταίες εκλογές σε πανεθνικό επίπεδο πριν από τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 διεξάγονται, ενώ το πρώην σοβιετικό κράτος προσπαθεί να προωθήσει την υποψηφιότητά του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να βγει από την τροχιά της Ρωσίας.

Εξαγοράζουν ψηφοφόρους, θέλουν να ανατρέψουν την φιλοευρωπαία πρόεδρο

Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάια Σάντου έχει καταγγείλει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι συνωμοτεί για την ανατροπή της μέσω πραξικοπήματος. Αυτή την εβδομάδα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εξαγοράζει» ψηφοφόρους με το να διοχετεύει τους τελευταίους δύο μήνες 5 εκατ. δολάρια σε «εγκληματικές οργανώσεις» στις οποίες ηγετικό ρόλο έχει ο επιχειρηματίας Ίλαν Σορ.

Στη διαδικασία ανάδειξης 12.000 τοπικών αξιωματούχων συμμετέχουν δεκάδες κόμματα, μεταξύ των οποίων το κυβερνών Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS) της Σάντου και το φιλορωσικό κόμμα Αναβίωση που συνδέεται με τον Σορ, ο οποίος έχει καταδικαστεί ερήμην για απάτη.

Το φιλορωσικό κόμμα που αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία

Την Παρασκευή, το κόμμα Ευκαιρία, που επίσης συνδέεται με τον Σορ, αποκλείστηκε από τη διαδικασία για λόγους ασφαλείας.

Οι εκλογές θα αποτελέσουν σημαντική δοκιμασία για την πορεία της Σάντου -ιδιαίτερα σε μικρές πόλεις και χωριά- μετά τη νίκη της το 2020.

Σε τηλεοπτική εμφάνιση την Παρασκευή το βράδυ, η Σάντου ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να στηρίξουν τη φιλοευρωπαϊκή της προσπάθεια. «Χάρη στην ψήφο σας, η Μολδαβία έχει μια ευκαιρία να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μην αφήσετε τα χωριά μας να περάσουν στα χέρια κλεφτών», είπε.

Απαντώντας στα σχόλια της Σάντου αυτή την εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «ντροπή» και είπε ότι η πρόεδρος της Μολδαβίας προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις αστοχίες της κυβέρνησή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα