Με όλα τα όπλα στη «γαλάζια» φαρέτρα

Περισσότερες από 10 συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στην οδό Πειραιώς και μία σε γραφείο στελέχους στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να καταλήξουν στην επικοινωνιακή τακτική που θα ακολουθήσουν μέχρι και την ψήφιση των μέτρων από την πλειοψηφία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βγάλει όλα τα όπλα από τη φαρέτρα του, όχι τόσο για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά με σκοπό να καταφέρει να αποτρέψει το χειρότερο –όπως λένε– μνημόνιο που δέχτηκε ποτέ κυβέρνηση..

 

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

 

Η «Α» είχε πρόσβαση σε αρκετές από αυτές τις συσκέψεις, και μάλιστα ένας εκ των στενότερων συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει το περίγραμμα της στρατηγικής… Άλλωστε η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι πλέον πεπεισμένη ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αφήσει ως παρακαταθήκη όχι ένα αλλά δύο μνημόνια…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα το πολιτικό θερμόμετρο θα πιάσει… κόκκινο, καθώς οι εκφράσεις που θα ακουστούν θα είναι ιδιαίτερα σκληρές. «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αντίθετα με ό,τι έλεγαν για να υφαρπάξουν τη ψήφο των Ελλήνων, έφεραν και ψήφισαν, σε δύο χρόνια, δύο Μνημόνια!» τονίζουν στη Ν.Δ. και εκφράζουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μετά το 2018.

«Είναι εγκληματικό αυτό που έχουν κάνει, διότι μετά το τρίτο Μνημόνιο το Καλοκαίρι του ’15 δεσμεύουν τη χώρα σε νέο Μνημόνιο, με βαριά μέτρα και ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο για πολλά χρόνια. Και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση για μετά το ’18. Και όλα αυτά χωρίς καμία ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία παραπέμπεται για αργότερα, και χωρίς καμία ρητή αναφορά για ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ., η οποία –όταν και αν γίνει– θα είναι για πολύ λίγο», τονίζουν με έμφαση στην «Α».

Στη Ν.Δ. λένε μετ’ επιτάσεως, υιοθετώντας τη γραμμή Σαμαρά, ότι με τα νέα μέτρα το συνολικό κόστος των μέτρων Τσίπρα – Καμμένου φτάνει στα 12,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 8,5 φορές περισσότερα από ό,τι προέβλεπε το «mail Χαρδούβελη» και 4 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε το Δ.Ν.Τ. το 2014, και επί προσθέτως τα μέτρα αυτά πλήττουν κυρίως τους ασθενέστερους.

 

Το αριστερό σκληρό μνημόνιο…

Στη αξιωματική αντιπολίτευση λένε ξεκάθαρα ότι το νέο Μνημόνιο Τσίπρα είναι ακόμα πιο σκληρό –το πιο σκληρό μέχρι τώρα– καθ’ ότι πλήττει πρωτίστως τους πλέον αδύναμους.

Οι συντάξεις κόβονται μεσοσταθμικά κατά 9%, μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Χάνουν, δηλαδή, οι συνταξιούχοι δύο συντάξεις. Μία με τη μείωση 9% και άλλη μία με τη μείωση του αφορολογήτου.

«Από εκεί που έταζαν 13η σύνταξη, τώρα κόβουν τη 12η και την 11η. Ενώ και οι μισθωτοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα χάνουν έναν μισθό με τη μείωση του αφορολόγητου! Το διαπραγματευτικό Βατερλό της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου καθώς υποχώρησαν σε όλες τις “κόκκινες γραμμές” τους», λέει στην «Α» ο οικονομικός αναλυτής που μετέχει στις συσκέψεις αυτές.

 

…και ο φερετζές με τα αντίμετρα

Οι συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη αποδομούν πλήρως τα «αντίμετρα» που επικαλείται η κυβέρνηση ως υπερασπιστική γραμμή, λέγοντας χαρακτηριστικά στην «Α»:

«Τα υποτιθέμενα αντίμετρα είναι ο “φερετζές” ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων. Για να εφαρμοστούν πλήρως τα αντίμετρα (ύψους 2% του Α.Ε.Π.), θα πρέπει να επιτευχθεί ισόποση υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%. Θα πρέπει δηλαδή να επιτευχθούν πλεονάσματα 5,5% το οποίο είναι ένας άπιαστος, σκληρά φορομπηχτικός στόχος, που αν τον έπιαναν θα διέλυαν πλήρως ό,τι απέμεινε από την ελληνική κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει αυτή την κοροϊδία και για αυτό δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα».

 

Νέες προτάσεις Μητσοτάκη

Με μια κίνηση που αιφνιδίασε την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να επιστραφεί άμεσα στους πολίτες μέρος των αχρείαστων βαρών που επιβλήθηκαν στους Έλληνες.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση, αν θέλει να ανακουφίσει στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό, να υιοθετήσει –τώρα και όχι το 2019– μια σειρά από μέτρα που θα επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία τμήμα του υπέρμετρου και αχρείαστου πλεονάσματος.

Μάλιστα, όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του προέδρου, οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν όταν γίνουν κυβέρνηση και ο λόγος που τις προτείνει τώρα είναι για να μην απολέσει η χώρα την τελευταία ευκαιρία που έχει να ελαφρύνει τα βάρη των φορολογούμενων. Κοινώς στη Ν.Δ. φοβούνται ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, δεν θα υπάρχει το περιθώριο ούτε για αυτές τις αλλαγές και ζητά ταχύτατα:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% από φέτος. Κόστος 530.000.000 ευρώ.
  • Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Κόστος περίπου 180.000.000 ευρώ.
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%. Κόστος 100.000.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Κόστος 55.000.000 ευρώ.

Σύνολο: 865.000.000 ευρώ, ήτοι το 0,5% του Α.Ε.Π. του 2017.

 

«Η άρνηση της κυβέρνησης έδειξε την αμηχανία της και ουσιαστικά παραδέχεται την αποτυχία και την υποκρισία της».

 

Η απάντηση μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών ομολογεί ουσιαστικά τρία πράγματα κατά τη Ν.Δ.:

α) Ότι τα 6 δισ. περισσότερα μέτρα λιτότητας από αυτά που είχαν ζητηθεί, δεν μπορούν να επιστραφούν. Φόρτωσαν τους Έλληνες με πρόσθετους φόρους, διέλυσαν την πραγματική οικονομία, υπονόμευσαν τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης υπήρχαν με την υπέρμετρη λιτότητα, και για όλα αυτά δεν μπορεί να δοθεί καμία ελάφρυνση.

 

β) Ότι, παρά τα μέτρα ύψους 2,7 δισ., που επιβλήθηκαν στους πολίτες από την 1/1/2017, ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% το 2017 δεν είναι δεδομένος. Και όλοι καταλαβαίνουν ότι αν η κυβέρνηση αρνείται να δώσει ελαφρύνσεις 0,5% του Α.Ε.Π., όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, όταν ο στόχος είναι 1,75%, τότε είναι εντελώς ανέφικτο να υποστηρίζει κάποιος ότι θα εφαρμοστούν αντίμετρα ύψους 2% του Α.Ε.Π. με στόχο πλεονάσματος 3,5%.

 

γ) Τρίτον, ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 είναι προσωρινό, μη-επαναλαμβανόμενο. Ομολογούν έτσι ότι ακριβώς για αυτόν τον λόγο επιβλήθηκαν τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ.: Για να επιτευχθεί το υψηλό πλεόνασμα 3,5% για το οποίο έχουν δεσμεύσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Κάτι που με τη σειρά του αποδεικνύει ότι τα δήθεν αντίμετρα (που θα εφαρμοστούν πλήρως μόνο αν επιτευχθεί πλεόνασμα 5,5%) είναι ο «φερετζές» του νέου πακέτου μέτρων σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.

 

Κύκλοι της Πειραιώς έλεγαν ότι: «Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε αμηχανία στην Κυβέρνηση, η οποία έχει πλέον εγκλωβιστεί στα ψέματά της. Το “success story” που πάνε να χτίσουν, καταρρέει εν τη γενέσει του, μέσα από τα στοιχεία και την πραγματικότητα, και αυτό που ξεδιπλώνεται είναι το ψέμα και η υποκρισία της πιο αναξιόπιστης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα