Συγγνώμη του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διαπόμπευση των 11 οροθετικών γυναικών

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης των 11 οροθετικών γυναικών που συνελήφθησαν το 2012 με την κατηγορία ότι εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του AIDS ξεκίνησε σήμερα, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να ζητά δια του προέδρου του δημόσια συγγνώμη για τις παλαιότερες πρακτικές του οργανισμού που οδήγησαν σε διαπόμπευση των συγκεκριμένων γυναικών.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής του Δ.Σ. του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων οροθετικών, υποστηρίζοντας ότι «ο σεβασμός του ιατρικού απορρήτου και των ατομικών δικαιωμάτων του ασθενούς βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Όπως μάλιστα συμπλήρωσε το Κέντρο Ελέγχου στηρίζει τη συγκεκριμένη ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και βρίσκεται αρωγός στα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα των ευπαθών ομάδων.

Θυμίζεται ότι το 2012 συνελήφθησαν συνολικά 32 γυναίκες οι οποίες κατηγορήθηκαν για πορνεία και παραπέμφθηκαν για «βαρέως σκοπούμενη σωματική βλάβη» –ως εκδιδόμενες οροθετικές– εναντίον των άγνωστων πελατών.

Φωτογραφίες και άλλα προσωπικά δεδομένα των κατηγορουμένων γυναικών –ακόμη και τα ονόματα των γονιών τους– είχαν δημοσιοποιηθεί από τις αρχές υπό το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι 8 από τις αρχικά συλληφθείσες έχουν αθωωθεί, ενώ μια άλλη αυτοκτόνησε τον Νοέμβριο του 2014, μη αντέχοντας τη δημόσια διαπόμπευση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα