Τραγουδιστής μηνύει συνάδελφό του για κλεμμένο τραγούδι

Την πόρτα του αστυνομικού τμήματος Βάρης πέρασε το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο Βαγγέλης Πανάτος, υποβάλλοντας μήνυση κατά της Μαίρης Βάσσου και παντός υπευθύνου για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Της Σπυριδούλας Κάμπου

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται στην «Α» ο τραγουδιστής-μουσικοσυνθέτης και στιχουργός, το τραγούδι του «Ελεύθερος» σε μουσική δική του και στίχους της Έλενας Μανιάτη κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ελεύθερη» από την τραγουδίστρια Μαίρη Βάσσου, που όπως ισχυρίζεται ο δημιουργός και στη μηνυτήριο αναφορά του η μουσική είναι δική του και οι στίχοι ελαφρώς πειραγμένοι.

Τι σε έφτασε στο σημείο να πας στο αστυνομικό τμήμα για να κάνεις μήνυση;

«Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι φιλόδικος. Πιστεύω στον λόγο των ανθρώπων και στην καλή πρόθεση ώστε να λύνεται μία διαφορά με φιλικό τρόπο. Η μήνυση είναι το τελευταίο, αλλά το πλέον δραστικό μέτρο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να υπερασπιστεί το δίκιο του. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε ένα κομμάτι που είναι όμοιο εντελώς στη μελωδική γραμμή, στον τίτλο και στη βασική ατάκα-κλειδί στο ρεφρέν, πράγμα που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να έγινε τυχαία! Είναι πάρα πολλές οι συμπτώσεις για να είναι συμπτώσεις! Και το γεγονός ότι επικοινώνησα μαζί με αυτούς που υπογράφουν ως δημιουργοί, τους παρέθεσα αναλυτικά τα στοιχεία, τους εξήγησα ότι παρανομούν, εκείνοι ήταν αμετάπειστοι αλλά και προκλητικά εριστικοί! Αυτό λοιπόν ήταν το γεγονός που με οδήγησε στο Αστυνομικό Τμήμα. Κατάλαβα από τη στάση τους ότι αδιαφορούν για τον νόμο, τη δεοντολογία και την επαγγελματική πορεία τόσο τη δική μου όσο και των συνεργατών μου!»

Πότε κυκλοφόρησες εσύ το τραγούδι και πότε η Μαίρη Βάσσου;

«Το δικό μας κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 7/11/2013 και σε επανεκτέλεση στις 4/7/2015, της Μαίρης Βάσσου στις 2/3/2017 – μία πρόχειρη αναζήτηση στο google το αποδεικνύει».

Προσπάθησες να επικοινωνήσεις μαζί τους για να σου δώσουν εξηγήσεις;

«Στην πρώτη επαφή η κα Βάσσου δεν εμφανίστηκε καν στο τηλέφωνο, έβαλε την κόρη της να απαντήσει με τρόπο απαξιωτικό. Σε δεύτερο τηλεφώνημα μίλησα με την ίδια, η οποία δείχνει απρόθυμη να ακολουθήσει τον νόμο και τη δεοντολογία, ενώ παραδέχτηκε ότι μπορεί και να πήραν στοιχεία από το δικό μας τραγούδι!»

Τι απαιτείς μέσα από τη μήνυση που μόλις κατέθεσες;

«Σε κάθε περίπτωση απαιτώ την άμεση και οριστική απόσυρση του τραγουδιού τους από κάθε μορφή χρήσης, είτε δισκογραφικά είτε σε ζωντανές εμφανίσεις, και να δικαιωθώ σύμφωνα με τη δυνατότητα που μου παρέχει ο νόμος (ηθικές & υλικές). Επιτέλους, στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε ότι τα τραγούδια ανήκουν στους δημιουργούς και υπάρχουν αυστηροί νόμοι που προστατεύουν τη δουλειά μας και το έργο μας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα