Όταν η… Βασίλω γνώρισε τον Άκη

Για τους συγχωριανούς της από το Ζέλι, ένα μικρό ορεινό χωριουδάκι στον νομό Φθιώτιδας, η Βίκυ Σταμάτη θα είναι πάντα η… Βασίλω. Το κορίτσι που στα μικράτα του –μαζί με την ξαδέρφη της, Λούλα Παππά– διασκέδαζαν με το τραγούδι τους όλο το χωριό, αλλά ποτέ δεν έκρυψε ότι στόχος της ήταν όχι απλά να «κατέβει» στην Αθήνα αλλά να γίνει μια κυρία της λεγόμενης «υψηλής κοινωνίας».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η ιστορία θα γράψει πως τα κατάφερε, με τον έρωτά της για τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο, να θυμίζει κάτι από την… Σταχτοπούτα, έστω κι αν το… πριγκιπόπουλο, ο «ωραίος Μπρούμελ» της πολιτικής ζωής του τόπου, είχε πατήσει ήδη τα πρώτα -ήντα όταν την παντρεύτηκε. Στην τρυφερή ηλικία των 19 ετών, η κόρη του φτωχού αλλά έντιμου αγρότη (και οικοδόμου όποτε έβρισκε μεροκάματο) από το Ζέλι «σπάει τα δεσμά» και έρχεται στην Αθήνα για να δώσει εξετάσεις στην Νοσηλευτική Σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν κατάφερε να περάσει, όμως γρήγορα έπιασε δουλειά σε εφοπλιστικό γραφείο στον Πειραιά. Οι στενές σχέσεις που αναπτύσσει με τον διευθυντή της εταιρείας προκαλούν ποικίλα σχόλια από τους συναδέλφους της, καθώς και την αντίδραση της συζύγου του που απαιτεί –και επιτυγχάνει– την απόλυσή της.

Χρονιά-σταθμός στον επαγγελματικό της βίο είναι το 1993, όταν και προσλαμβάνεται στην ΔΕΗ και υπηρετεί στην Διεύθυνση Προσωπικού. Πνεύμα ανήσυχο και δυναμικό, σχεδόν άμεσα εντάσσεται στην ΠΑΣΥΠ – ΔΕΗ, τον συνδικαλιστικό φορέα της ΔΕΗ που πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία. Η ίδια, όταν (επιτέλους) αποκτήσει αναγνωσιμότητα και τα ΜΜΕ αρχίζουν να ρωτούν για την ζωή της, θα πει ότι έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Η πρώτη της επαφή με τον Άκη Τσοχατζόπουλο γίνεται έναν χρόνο αργότερα, το 1994, όταν έχει αλλάξει και η κυβέρνηση και ο μετέπειτα σύζυγός της έχει αναλάβει υπουργός Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Οι δυο τους γνωρίζονται σε μία εκδήλωση της ΔΕΗ και ο ενθουσιασμός είναι κάτι παραπάνω από φανερός.

Το… μοιραίο ραντεβού
Την αμέσως επόμενη ημέρα, η 31χρονη (γεννηθείσα τον Μάρτιο του 1963) τότε κοπέλα από το Ζέλι Φθιώτιδας εμφανίζεται στο γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου και ζητά ραντεβού με τον πανίσχυρο υπουργό. Το αίτημά της γίνεται δεκτό και δύο ημέρες αργότερα τον συναντά στο πολιτικό του γραφείο, στην οδό Κομνά Τράκα στα Πατήσια, επισήμως για να του ζητήσει την μετάθεσή της στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ. Η απόσπασή της στο υπουργείο είναι άμεση, με την ίδια να λειτουργεί περισσότερο ως… οικοδέσποινα και λιγότερο ως υπάλληλος, κάτι που προβληματίζει ακόμη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, παρ’ ότι και ο ίδιος ήταν λάτρης του λεγόμενου ασθενούς φύλου!
Σύντομα φουντώνουν και εκεί τα κουτσομπολιά, με την ίδια να ζητά και να επιτυγχάνει την απομάκρυνση άλλων συνεργατών του υπουργού. Τα στόματα όμως δεν έκλεισαν, ενώ… ψύλλοι μπήκαν και στ’ αυτιά της Γκούντρουν Μολντενάουερ (τότε συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου), γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο να εγκατασταθεί για περίπου ένα μήνα στο Λονδίνο προκειμένου να κοπάσει ο θόρυβος και η ίδια να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης και… savoir vivre!

Η επιστροφή της στην Ελλάδα συνδυάζεται με την μετακόμισή της σε διαμέρισμα της Νεοφύτου Βάμβα 5 στο Κολωνάκι, πάνω από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με το ενοίκιο να προκαλεί… ζάλη! Οι παλιοί κάτοικοι του Κολωνακίου ακόμη θυμούνται εκείνο το απόγευμα που η Γκούντρουν Μολντενάουερ χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος, με την πάλαι ποτέ Βασίλω να ανοίγει την πόρτα και να ακολουθούν σκηνές απείρου κάλλους, με τις φήμες να κάνουν λόγο ακόμη και για μαλλιοτράβηγμα μεταξύ των δύο γυναικών. Η σχέση της με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που το 1996 αναλαμβάνει υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και η ίδια ξεσπά σε… shopping therapy εντός και εκτός συνόρων. Παρά τα βαρβάτα πουρμπουάρ που αφήνει σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μπουτίκ κ.ά., οι υπάλληλοι «κόβουν φλέβα» κάθε φορά που την βλέπουν καθώς η συμπεριφορά της είναι τουλάχιστον απαράδεκτη –κάτι σαν το μεσαίο δάκτυλο που ύψωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη–, ενώ ακόμη και η οικιακή βοηθός της (σ.σ. από την Σρι Λάνκα) την εγκαταλείπει, με τις εφημερίδες της εποχής να στήνουν…πάρτι.

Η… κοσμική Αθήνα
Τα χρόνια που ακολουθούν, μέχρι το 2004 και τον γάμο – υπερπαραγωγή στο Παρίσι, ρίχνει το βάρος της στο να αναπτύξει κοινωνικές σχέσεις με δημοσιογράφους, παρουσιαστές, κοσμικούς, συζύγους επιχειρηματιών κ.ά., κερδίζοντας σιγά-σιγά το εισιτήριο για την κοσμική Αθήνα. Η σχέση της με τον Άκη Τσοχατζόπουλο αποτελεί πλέον κοινό μυστικό, η Γερμανίδα σύζυγος όμως του πανίσχυρου υπουργού του ΠΑΣΟΚ αρνείται να του δώσει διαζύγιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσο εγώ ζω, διαζύγιο δεν πρόκειται να του δώσω. Και αν συνεχίσουν να με εξευτελίζουν με αυτό τον τρόπο, θα δώσω στην δημοσιότητα τις κασέτες που έχω στα χέρια μου με αυτήν να με βρίζει χυδαία». Τελικά και διαζύγιο έδωσε και τις κασέτες (σ.σ. εάν όντως υπήρχαν) κράτησε γι’ αυτήν, με την κατά 25 χρόνια μικρότερη σύντροφο του συζύγου της να κυκλοφορεί με περισσή έπαρση, φορώντας δημιουργίες Oscar de la Renta, παπούτσια Καλογήρου και να παραγγέλνει στο σπίτι κέτερινγκ πάντα από το Ekali Club.

Το τι έχει γράψει η ιστορία από το 2004 και μετά, λίγο-πολύ όλοι το γνωρίζουν! Άαααα, παραλίγο να το ξεχάσουμε. Ο λόγος για την έγκλειστη στις φυλακές Ελαιών, κυρία Βίκυ Σταμάτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα