Συγκρατημένη… (απ)αισιοδοξία

 

Με άδεια χέρια άφησε το κουαρτέτο την κυβέρνηση υποσχόμενο νέο ραντεβού για τις 15 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε θα δουλέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά μένει άγνωστο προς πια κατεύθυνση. Οι συναντήσεις με τους υπουργούς τις προηγούμενες ημέρες δημιούργησαν ένα μάλλον θολό τοπίο, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για ρήγμα στους δανειστές.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Μόνο μέσω διαρροών ενημερώθηκαν ακόμα και οι υπουργοί για τις απαιτήσεις των δανειστών, καθώς η τελευταία επίσκεψη του κουαρτέτου στη χώρα που ολοκληρώθηκε χθες δεν έβγαλε επί της ουσίας ειδήσεις. «Από τους ίδιους κύκλους που ενημερώνεστε εσείς ενημερωθήκαμε και εμείς», σχολίασε χαρακτηριστικά στην «Α» στενός συνεργάτης του Γ. Κατρούγκαλου όταν ερωτήθηκε για το αποτέλεσμα των συναντήσεων.

«Για τα ουσιώδη δεν ρώτησαν καν. Δεν άνοιξε λεπτό συζήτηση για τις κύριες συντάξεις, ούτε ζήτησαν περικοπές όπως διαρρέεται. Το πιο σημαντικό των ημερών μάλλον ήταν η δήλωση Λαγκάρντ, που συνέδεσε άμεσα το ασφαλιστικό με το χρέος», συμπλήρωσε.

Από το περιβάλλον του υπουργού Εργασίας τηρείται στάση αναμονής και εκφράζεται η ελπίδα να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των δανειστών επίσημα στην επόμενη συνάντηση. «Αν εν τέλει το ραντεβού για τις 15 Φεβρουαρίου ισχύσει, πιθανόν τότε να μας παρουσιάσουν και συγκεκριμένες ενστάσεις», εξηγούν.

Το πρόβλημα που εντοπίστηκε από την ελληνική πλευρά στα ραντεβού των τελευταίων ημερών ειδικά στο θέμα του ασφαλιστικού είναι η διάσταση απόψεων των πλευρών. «Χωρίς να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, μπορούσες να καταλάβεις πως οι Θεσμοί έχουν διαφορετική θέση σε συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτός εκτιμούμε πως ήταν και ο λόγος που δεν τοποθετήθηκαν, καθώς πρώτα θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν τι είναι σημαντικό για εκείνους και τι όχι», συμπληρώνουν στην «Α».

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση οδηγείται εκ νέου σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που γίνεται ξεκάθαρο τόσο από το περιβάλλον Κατρούγκαλου όσο και από εκείνο του Τσακαλώτου.

Μάλιστα, και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του έκανε λόγο για σημεία σύγκλισης, και άλλα στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος. Υποστήριξε πως τόσο στον φόρο εισοδήματος, όσο και στο ασφαλιστικό, υπήρξε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους  αλλά τίποτα πέραν αυτού.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι θεσμοί επιχειρούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο. «Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Προσέθεσε δε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου». Με τη δήλωση αυτή και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε επί της ουσίας στις διαφορές που υπάρχουν στις προτεραιότητες ειδικά μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε.

«Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μη μειωθούν οι συντάξεις», σημείωσε.

«Αν με ρωτούσατε», είπε, «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά, είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

Και με δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι το κουαρτέτο δεν ζήτησε μείωση κύριων συντάξεων, ούτε καμίας σύνταξης, σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης. «Δεν ξέρω τι θα γίνει σε άλλη φάση», συμπλήρωσε, περιγράφοντας έτσι τα δύσκολα που είναι μπροστά για την κυβέρνηση.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε εξάλλου ότι για την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» να μην τεθούν τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη, όπως επίσης και να μη μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

 

Ανησυχούν για τεχνικές καθυστερήσεις

Την ίδια ώρα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν να δώσουν και μια διαφορετική ερμηνεία στη διάσταση απόψεων μεταξύ των Θεσμών. Όπως εξηγούν, υπάρχει έντονη ανησυχία πως κάποιοι (υπονοώντας το ΔΝΤ λόγω των εκλογών που θα γίνουν) θέλουν να καθυστερήσει η αξιολόγηση, δημιουργώντας προσχώματα ακόμα και μεταξύ του ίδιου στρατοπέδου. «Όλοι γνώριζαν με λεπτομέρειες τις ελληνικές προτάσεις, οπότε είναι αδιανόητο το γεγονός ότι επέλεξαν σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων να μην εγείρουν επί της ουσίας ενστάσεις. Δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια», εξηγούν. Ειδικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού, το ελληνικό σχέδιο βρίσκεται στα χέρια των Θεσμών από τις αρχές Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως διάσταση υπάρχει και σε επίπεδο κορυφής, με την Άνγκελα Μέρκελ να πιέζει για κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο και την Κριστίν Λαγκάρντ να θέτει εκ νέου ζητήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα