Κρατά δεμένη την Ελλάδα με την Ευρώπη

«Ποτέ δεν τέθηκε ούτε τίθεται θέμα αποκλεισμού χώρας μέλους Σέγκεν από τη ζώνη Σέγκεν. Αυτό ούτε καν προβλέπεται. Πολλές από τις παραλείψεις που σημειώνονται οφείλονται στη μεταναστευτική ροή και αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Η επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδος…» Όταν η παραφιλολογία κυριαρχεί και στην πολιτική ζωή του τόπου με κάποιους να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια, ο πλέον αρμόδιος και από την κατάλληλη θέση, το Ευρωκοινοβούλιο, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Και ποιος καταλληλότερος από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο;

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Τον πολυτιμότερο σύμμαχο σε μια δύσκολη περίοδο έχει η Ελλάδα, η οποία καλείται να σηκώσει ένα δυσανάλογο για το μέγεθός της και τις αντοχές της πρόβλημα: το ρεύμα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Με χιλιάδες πρόσφυγες να φτάνουν στα ελληνικά νησιά σχεδόν καθημερινά, η χώρα εγκαλείται και απειλείται συχνά ακόμα και από ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θέτει σε κίνδυνο τη γηραιά ήπειρο. Και απειλείται ευθέως από κάποιους με έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν.

Χαρακτηριστικό είναι πως, μετά από τις πρόσφατες απειλές για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν, τις οποίες εξαπέλυσε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, τη σκυτάλη παρέλαβε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέρνερ, απειλώντας με «προσωρινή» αποπομπή της Ελλάδας.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά, αλλά λίγα τήρησε», είπε στην αυστριακή «Die Presse» o Γερμανός πολιτικός, προερχόμενος από τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας, απαντώντας σε ερώτηση για το αν αποτελούν εφαρμόσιμη λύση οι απειλές της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών.

Επεσήμανε ακόμα πως η έκθεση ειδικών υπήρξε εξαιρετικά αρνητική, και πως σε μεγάλο μέρος τα hotspots δεν υπάρχουν ακόμη.

«Εάν η Ελλάδα δεν είναι ικανή να εφαρμόσει το νομικό καθεστώς, τότε δεν είναι αδιανόητη μία προσωρινή αποχώρησή της από τη Ζώνη Σένγκεν», είπε.

Την ώρα λοιπόν που κάποιοι «σύμμαχοι» θεωρούν πως το μεταναστευτικό είναι αποκλειστικό πρόβλημα της χώρας μας, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τοποθετεί το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση: «Όσο συντομότερα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πάνω στη βάση των δύο αλληλένδετων αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης, τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει στο Στρασβούργο απευθυνόμενος σε ένα κοινό που μάλλον ενοχλείται από την αλήθεια. Ειδικά όταν συμπληρώνει πως «όσο περιμένει το ένα κράτος-μέλος να κάνει το άλλο το πρώτο βήμα και όσο κάποιοι εξακολουθούν να δρουν σαν να πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θα λυθεί από μόνο του, τότε η κατάσταση μόνο θα χειροτερεύσει. Μία συνεπής και συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση, η οποία θα μπορεί να αποφέρει άμεσα αποτελέσματα, είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά».

«Η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ζώνης Schengen, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή δεν είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο που τυχόν θα προέκυπτε. Παρ’ όλα αυτά, επαναλάβω ότι δεν τίθεται θέμα για το τέλος της ζώνης Schengen ούτε και βέβαια για τυχόν αποκλεισμό κάποιου κράτους-μέλους από αυτήν», είναι η ξεκάθαρη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου σε πείσμα εκείνων που αναζητούν το «μαύρο πρόβατο» για να ρίξουν το ανάθεμά τους.

Με τη θέση του να είναι ιδιαιτέρως λεπτή και να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για μεροληψία υπέρ της χώρας του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Άλλωστε, στόχος του δεν είναι να χαϊδέψει αυτιά αλλά να έχει και απτά αποτελέσματα αποκαθιστώντας πάντα την αλήθεια. Έτσι, τη στιγμή που κάποιοι υποστήριζαν πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν, εκείνος έδινε την πραγματική διάσταση της έκθεσης της επιτροπής. «Βάσει της εκθέσεως αναγνωρίζονται και καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα. Ωστόσο λαμβάνουμε υπόψη ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση των ελλείψεων. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές πιέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, έδειξε και ως πηγή του κακού την Τουρκία, εξηγώντας πως «εργαζόμαστε στενά με τους Τούρκους εταίρους μας για να βρούμε τρόπους προκειμένου να επισπεύσουμε τη συνεργασία μας στον αγώνα κατά των παράνομων διακινητών και να αντιμετωπίσουμε τους αυξανόμενους αριθμούς μη Σύρων παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη. Ενημερωθήκαμε για το άνοιγμα τμημάτων της αγοράς εργασίας στην Τουρκία που θα επιτρέπει στους Σύρους πρόσφυγες να εργάζονται».

 

Η αλήθεια για την έξοδο από τη Σένγκεν

Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρινίζοντας όμως ότι το συμβούλιο της Σένγκεν μπορεί να επαναφέρει προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους.

«Δεν μπορεί να βγει [η Ελλάδα] από τη Σένγκεν, παρά μόνο αν η ίδια το θελήσει […] Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχει ένας «κίνδυνος»: «Αν κάποια χώρα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, δηλαδή να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, προϊόντων, ανθρώπων, τότε το συμβούλιο της Σένγκεν μπορεί να παίρνει απόφαση και να επαναφέρει τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για μια περίοδο.

»Δεν είναι λοιπόν έξοδος και να σας πω και κάτι; Το κάνουν πολλές χώρες και μόνες τους, π.χ. σήμερα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία, εξαιτίας των ισχυρών προσφυγικών πιέσεων στα σύνορα τους, έχουν επανέλθει οι συνοριακοί έλεγχοι.

Παρόμοιες εκθέσεις για άλλα προβλήματα υπάρχουν και για άλλες χώρες», αποκάλυψε σχετικά.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. αναφέρει επίσης ότι η έκθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων για το προσφυγικό δεν είναι συνδεδεμένο με τα hot spots.

«Η έκθεση λοιπόν, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, που είναι καθαρά εσωτερική, τεχνική και έχει γίνει από ειδικούς από όλες τις χώρες, εντόπισε προβλήματα στη διαχείριση των συνόρων της χώρας, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια. Άρα, δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα hotspots», είπε.

Ακόμα, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι η Ε.Ε. διαθέτει 475 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ένα ποσό για το οποίο «έπρεπε να συσταθεί μια διαχειριστική αρχή […] Ζητήθηκε λοιπόν από την ελληνική πλευρά να συσταθεί αυτή η διαχειριστική αρχή, η οποία τώρα, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ολοκλήρωσε τη σύστασή της και μπορεί να τεθεί σε λειτουργία. Άρα τα χρήματα υπάρχουν, πρέπει να στηθούν τα hotspots».

 

 

 

Σύμμαχος της κυβέρνησης, υποστηρικτής του Μουζάλα

 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διατηρεί ακέραια την ελληνική του ταυτότητα και την ίδια ώρα υπηρετεί τον ευρωπαϊκό του ρόλο. «Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Βεβαίως και η θέση μου είναι καθαρά ευρωπαϊκή, πρέπει να ενεργώ και να σκέφτομαι, να κινούμαι εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά δεν παύω να είμαι Έλληνας, να νοιάζομαι για την πατρίδα μου και να θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να βοηθήσω, ώστε να μη συμβεί τίποτα το κακό, αλλά συγχρόνως και η Ελλάδα να κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς, ώστε να ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις», αποσαφήνισε μέσω συνέντευξή του.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του έναν πολύτιμο σύμμαχο ακόμα και όταν εκείνος επισημαίνει τις ελλείψεις και τις παραλείψεις. Ο Ευρωπαίος επίτροπος γνωρίζει από πρώτο χέρι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί από μόνη της το τεράστιο αυτό ζήτημα και μάλιστα σε μια περίοδο ύφεσης και σκληρής λιτότητας. Για αυτό και αποφάσισε να σηκώσει ο ίδιος το βάρος προωθώντας τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοσυνοριοφυλακής που θα ενισχύσει τη χώρα. Την ίδια ώρα δεν φείδεται θετικών σχολίων.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τάχθηκε για παράδειγμα υπέρ της πρότασης Μουζάλα για επαναπροώθηση προσφύγων εξηγώντας πως «Έρχεται σε πλήρη αρμονία με την πρωτοβουλία που ανέλαβα πριν λίγο καιρό για τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοσυνοριοφυλακής […] Σε λίγο καιρό θα δείτε την Frontex να μετατρέπεται στο πρώτο οργανωμένο πανευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων».

«Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές και τουρκικές αρχές προκειμένου να αυξηθούν οι επιστροφές βάσει της ισχύουσας διμερούς συμφωνίας, όσο ακόμη αναμένεται η πλήρης θέση σε ισχύ της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Διερευνούμε μαζί με την Ελλάδα την επιπλέον στήριξη που χρειάζεται προκειμένου να είναι σε θέση να επιστρέφει συστηματικά εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στην Ε.Ε.», είχε σημειώσει λίγο νωρίτερα τοποθετώντας με διπλωματικό τρόπο το πρόβλημα σε σωστή διάσταση: την τουρκική.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα