«Ανάγκη εθνικής αφύπνισης και συνεννόησης»

Με άρθρο του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, προτρέπει σε μία εθνική αφύπνιση και εθνική συνεννόηση, ενώ αναφέρεται στις εσωτερικές αστοχίες και εξωτερικές συγκυρίες που έχουν ανατρέψει πολλές οικονομικές και πολιτικές κατακτήσεις και απειλούν περισσότερες.

Με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σιούφας προειδοποιεί ότι «τα πολιτικά συστήματα και σχηματισμοί έχουν την ιστορία τους. Διατηρούν  όμως χρησιμότητα όταν εκφράζουν την εποχή τους και την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος. Μένοντας πιστά στις θεμελιώδεις αρχές τους,  οφείλουν να εξελίσσονται με την εποχή και την κοινωνία που υπηρετούν. Οφείλουν να συμβαδίζουν με το διεθνές περιβάλλον υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες της Χώρας και του Λαού. Οφείλουν να δίνουν στους πολίτες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά ολοένα και περισσότερες ελευθερίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη παρέχοντας ταυτόχρονα σε όλους προστασία από τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους της χαοτικής εποχής που διανύει τις τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα».

Ο κ. Σιούφας αναγνωρίζει ότι «η ταχύτητα της κοινωνικής εξέλιξης, των παγκόσμιων και εθνικών γεωπολιτικών και οικονομικών μεταβολών, έχουν κεραυνοβολήσει το πολιτικό σύστημα. Μεγάλο μέρος αδυνατεί να εμφανίσει την απαιτούμενη δυναμική ιδεών και λειτουργιών ώστε να ελέγξει τα προβλήματα. Παραμένει αγκιστρωμένο σε απαρχαιωμένες ιδεοληψίες και σε επίμονα αποτυχημένες πρακτικές. Και το χειρότερο από όλα, απωθεί νέους, ικανούς ανθρώπους να μετάσχουν σ’ αυτό».

Επισημαίνει, ακόμα, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. «Το Ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα σε τεράστια στρώματα των Ευρωπαϊκών λαών θεωρείται ανεπαρκές ή επιζήμιο. Το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες και θεσμοί ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά σε μία ταχύρρυθμη πτώση. Ο πόλεμος των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων οδηγεί σε μία μοιραία κοινωνική και οικονομική αλληλοεξόντωση».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα δεν ήταν σε καλή κατάσταση το 1974. Δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση τώρα. Τα κατάφερε τότε. Με την τόλμη της υπέρβασης. Μπορεί να τα καταφέρει και τώρα. Η Ευρώπη ήταν σε τραγική κατάσταση το 1945. Δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση τώρα. Κατάφερε να συνέλθει. Με έντιμη, ανυστερόβουλη και ισότιμη συνεργασία. Μπορεί να τα καταφέρει και τώρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα