Greenpeace: Επικίνδυνα τρόφιμα στο πιάτο μας

Σοκ προκαλούν τα ευρήματα έρευνας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, η οποία αποκαλύπτει πως στην χώρα μας υπάρχουν και πωλούνται επικίνδυνα φυτοφάρμακα με τα οποία ψεκάζονται μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια.

Σύμφωνα με την οργάνωση, πρόκειται για απαγορευμένες αλλά και νόμιμες ουσίες, οι οποίες όμως είναι τοξικές για τους υδρόβιους, τις μέλισσες, το υδάτινο περιβάλλον, τα παραγωγικά ζώα, τα άγρια ζώα και για τα πουλιά κλπ. Οπως έγινε γνωστό, η έρευνα της οργάνωσης βασίστηκε σε 24 δείγματα φρούτων και λαχανικών τόσο εγχώρια όσο και εισαγωγής, ενώ τα δείγματα ελήφθησαν από λαϊκές αγορές της Αττικής. Στη συντριπτική πλειοψηφία εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Συνολικά βρέθηκαν 27 χημικές ουσίες, η χρήση των οποίων απαγορεύεται εντός ΕΕ.

Οπως αναφέρει η Greenpeace, στη συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως ‘τοξικά’, ‘εξαιρετικά τοξικά’ και ‘επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον’ και είναι ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία. Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:

* Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)

* Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

* Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

* Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)

* Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες(δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια)

Κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 – 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα