Καθημερινή ενημέρωση

Η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά

Λίγες ώρες πριν τη νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε με θετικά λόγια για την Ελλάδα.

Μιλώντας σε εμπορικό συνέδριο στο Βερολίνο η κ. Μέρκελ απέδωσε τα εύσημα για το πλεόνασμα και μίλησε για επιτυχία πέρα από κάθε πρόβλεψη.

«Μπορούμε πλέον να δούμε την πρώτη επιτυχία. Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε το δέοντα σεβασμό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι η χώρα θα επιτύγχανε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε  πολύ σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. «Αν και δεν ήταν τόσο πολλές, τουλάχιστον από γερμανικής πλευράς, κρίνονται αξιοσημείωτες», τόνισε η κ Μέρκελ.

«Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, τι δεν είναι ακόμη όπως το φανταζόμαστε εμείς από την γερμανική σκοπιά. Αλλά η αλλαγή είναι σοβαρή», δήλωσε επίσης η κ. Μέρκελ και σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονιά εισέπραξε περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψε, εάν εξαιρεθούν οι τόκοι. Πρόσθεσε δε ότι πολλοί από την τρόικα δεν θεωρούσαν ότι θα ήταν ικανή, αλλά η Ελλάδα το κατάφερε και εξέφρασε γι’ αυτό τον «μεγάλο σεβασμό» της.

Η καγκελάριος σημείωσε, εξάλλου, ότι θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής.

Τα θετικά λόγια της κ. Μέρκελ έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του εκπροσώπου της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, την Τετάρτη ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει φερεγγυότητα, προσθέτοντας ότι και οι εταίροι της θα φανούν αντιστοίχως φερέγγυοι έναντί της.

Πρόκειται σαφώς για μία δήλωση, που όμοιά της στο παρελθόν δεν υπήρξε από τη γερμανική πλευρά, γεγονός που αποτυπώνει και την αλλαγή του κλίματος στο Βερολίνο ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης