Κόλλησαν… Λοβερδίτιδα!

Στο Μαξίμου περίμεναν ότι μετά τον ανασχηματισμό θα έπαιρνε μπρος η κυβερνητική μηχανή και θα προχωρούσαν οι εκκρεμότητες που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Παράλληλα, ήλπιζαν ότι με τη συμμετοχή εκπροσώπων της λαϊκής δεξιάς θα κατάφερνε το νέο σχήμα να αλλάξει το κλίμα μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που αποστασιοποιήθηκαν στις ευρωεκλογές.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως αναφέρονται στον… πρόλογο και κυρίως όπως τα είχαν σχεδιάσει στο Μαξίμου. Έτσι, αντί να προβάλλονται οι συναντήσεις με τον Αλίεφ και τον Λι Κεγιάνγκ, όπου υπόσχονται επενδύσεις στην Ελλάδα, τρέχουν να σβήσουν φωτιές που έχουν ανάψει οι νέοι υπουργοί, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που ξαφνικά εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, παρά το γεγονός ότι έχει ψηφίσει όλους του μνημονιακούς νόμους.

Βασική πηγή του προβληματισμού αποτελεί ο πιεστικός τρόπος με τον οποίο τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ κυβερνητικά στελέχη θέτουν ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης υφιστάμενων συμφωνιών με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών, προκαλώντας προσκόμματα σε μια στιγμή που από τη μια υπάρχουν εκκρεμότητες με αναληφθείσες δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα και από την άλλη η ελληνική πλευρά θέλει να προσανατολίσει όλες τις προσπάθειές της στην έγκαιρη και επιτυχή διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση που θα καταστήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος.

Έτσι, πριν καλά-καλά καταλαγιάσει ο θόρυβος από τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη με τον νέο υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, στο τραπέζι της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης τέθηκε και το μείζον θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για ζητήματα όπως η «μικρή ΔΕΗ» και η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, χωρίς, όπως είπε, να μείνουμε στον τύπο της μνημονιακής υποχρέωσης. Κατά τον «πράσινο» υπουργό, απαιτείται «ένα ξανακοίταγμα των αποκρατικοποιήσεων», όπως είναι αυτές που αφορούν το νερό, με στόχο να αλλάξουν κάποια σημεία τους που «δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του δημοσιονομικού προγράμματος». Όπως ανέφερε, «κανείς λογικός άνθρωπος δεν λέει να αναιρέσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που πετύχαμε με τις θυσίες του λαού».

Ο Π. Κουκουλόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα απέκτησε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και, άρα, πρέπει «να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής», όπως είπε. «Υπάρχει ζήτημα ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος που πρέπει να λάβει υπόψη του και το αποτέλεσμα των εκλογών και τα μηνύματα που εστάλησαν σε όλους μας», συμπλήρωσε.
Κατά την εκτίμησή του, οι δανειστές μπορούν να πεισθούν, καθώς, όπως συμπλήρωσε, «όσες φορές είχαμε αιτιολογημένη την πρότασή μας, εμείς βρήκαμε ευήκοα ώτα. Στο κάτω-κάτω, ευήκοα ώτα πρέπει να βρεθούν στην πολιτική ηγεσία που προΐσταται της αντιπροσωπείας της τρόικας».
Ο ρόλος Βενιζέλου

Από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως όσα κι εάν λένε οι «πράσινοι» υπουργοί, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λύσεις με τις οποίες εκτιμούν πως η χώρα θα κάνει βήματα προς τα πίσω. Ταυτόχρονα είναι ενοχλημένοι με τον ρόλο του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ο Π. Κουκουλόπουλος δεν θεωρείται ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά αντίθετα είναι πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι λίγοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού που πνέουν μένεα κατά του αντιπροέδρου. «Προσπαθεί να διασωθεί ο ίδιος στο ΠΑΣΟΚ κι επιστρέφει στις εμμονές του να διώξουμε την τρόικα, κάτι που έκανε το καλοκαίρι του 2011 με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα», λένε από το Μαξίμου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήρθαν σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει επιτακτικά θέμα εκπλήρωσης των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για να εκταμιευτούν τα υπόλοιπα των δόσεων από τις παλαιότερες δανειακές συμφωνίες, ενώ στον γερμανικό Τύπο άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα για τις ενδοκυβερνητικές τριβές.

«Είναι πλέον ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι η Χαριλάου Τρικούπη επιδίδεται σε επικίνδυνες ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ ελεγχόμενου λαϊκισμού και φανατικών μεταρρυθμίσεων», υποστηρίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή. Και όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, «ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προσπαθήσει να εξηγήσει τη νέα γραμμή του ΠΑΣΟΚ κυρίως στους υπουργούς του, όμως και ο ίδιος δεν ξέρει μέχρι ποίου σημείου θα πρέπει να τραβήξει το σχοινί απέναντι στην τρόικα ζητώντας χαλάρωση του προγράμματος των απολύσεων».

 

Η απάντηση

Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από την Πορτογαλία σύστησε ψυχραιμία σε όλους, ενώ θεωρείται ότι στο επόμενο τετ-α-τετ με τον Ευ. Βενιζέλο θα θέσει το ζήτημα των διαφοροποιήσεων του ΠΑΣΟΚ και των «πράσινων» υπουργών. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραβιαστεί το βασικό πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα χαρακτηριστικά ελέχθη ότι «εάν γινόταν δεκτό το αίτημα του Λοβέρδου να αυξηθούν οι επαναπροσλήψεις από 600 σε 880, τότε θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ». Το πιο πιθανό είναι ότι θα ακολουθούσαν κι άλλοι υπουργοί που θα ζητούσαν να εξαιρεθούν προβάλλοντας βάσιμα επιχειρήματα.

Εξάλλου, ξαφνικά φαίνεται σαν να δημιουργείται ένα ντόμινο. Έτσι, μετά τον Λοβέρδο εμφανίστηκε και ο Μάκης Βορίδης (ο οποίος αντιδρά με τη μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών), ο Γεράσιμος Γιακουμάτος (για τις ρυθμίσεις στις λαϊκές αγορές και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές) και ο Αργύρης Ντινόπουλος (για τις απολύσεις στους ΟΤΑ).

Πάντως ως πρώτο ανάχωμα το Μαξίμου επέλεξε να αναδείξει δύο δηλώσεις υπουργών. Η μία ανήκει στον Νίκο Δένδια, ο οποίος υποδεχόμενος τον Κοινοτικό Επίτροπο Γιοχάνες Χαν τόνισε με έμφαση πως «η συνέχεια και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος τρόπος η Ελλάδα να βγει από την κρίση και η κυβέρνηση μένει απόλυτα πιστή στην πορεία των μεταρρυθμίσεων».

Και η δεύτερη είναι της αναπληρώτριας υπουργού Διοικητικής Μετυαρρύθμισης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία έριξε καρφιά στους διαφωνούντες: «Δεν μπορεί να επικρατεί η Βαβέλ των υπουργών. Δεν υπάρχουν υπουργοί περιορισμένης ευθύνης, ούτε οι καλοί και ευαίσθητοι από τη μία πλευρά και οι κακοί και σκληροί από την άλλη. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Υπάρχουν στελέχη και υπουργοί και των δύο κομμάτων, οι οποίοι έσπευσαν να πουν “όλα σε επαναδιαπραγμάτευση” μιλώντας με τρόπο που χαϊδεύει αυτιά και κλείνει το μάτι προς τους εκλογείς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα