Οι… χρεοκοπημένοι της Λατινικής Αμερικής γοητεύουν τον Αλέξη

Περίσσευαν τα χαμόγελα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποδέχεται, εμφανώς ενθουσιασμένος, την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της πρώην προέδρου της Αργεντινής.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε πως όχι μόνο τον γοητεύει, αλλά ίσως να αισθάνεται πιο άνετα, όταν συνομιλεί με ηγέτης της Λατινικής Αμερικής. Τι κι αν η συγκεκριμένη γωνιά του πλανήτη μοιάζει να βυθίζεται στην κοινωνική αναταραχή, με τις αριστερές κυβερνήσεις –βλ. Μαδούρο στη Βενεζουέλα– να είναι σε «πόλεμο» με τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις πολιτικές τους. Βέβαια, θα είχε ενδιαφέρον να μας εξηγήσουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τι μπορεί να προσφέρει στην ελληνική κρίση η συνάντηση με μία πρώην πρόεδρο, που μάλιστα αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξουσία κατηγορούμενη για βαρύτατα σκάνδαλα στη χώρα της. Γιατί, καλό το «τσάι και συμπάθεια» με την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ και τους άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, όμως η λύση στα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έρθει από εκεί.

Τι συζήτησαν on camera

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, η κα Φερνάντες τόνισε την προσφορά της Ελλάδας στον πολιτισμό, και όχι μόνο της Δύσης. Είπε ότι από εδώ ξεκίνησε η Δύση και ότι πραγματικά οι σκέψεις για τη Δημοκρατία, για την οργάνωση και την πολιτιστική οργάνωση της Δύσης, χωρίς καμία αμφιβολία βασίζονται στην ιστορία της Ελλάδας. Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση της όταν αντίκρισε τον Παρθενώνα και προσέθεσε πως ελπίζει να έχει την ευκαιρία αύριο να επισκεφθεί τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης. «Εγώ έχω τη χαρά κάθε πρωί που ξυπνάω να βλέπω τον Παρθενώνα. Κι αυτό μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε κομμάτι μιας ιστορίας πολύ σημαντικής και μιας παρακαταθήκης, μιας πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

Με τη συζήτηση να φτάνει γρήγορα στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «και η χώρα μου επίσης περνάει δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια, αλλά είμαστε σε μια πορεία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό». Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ακόμα ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική. Εμείς οι Έλληνες, παρ’ ότι βρισκόμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα σας, αισθανόμαστε ότι έχουμε περίπου παρόμοια μενταλιτέ. Και ζήσαμε από κοντά και τις περιπέτειές σας αλλά και τα κατορθώματά σας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα