Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι…

Με τις φράσεις «ώρα τους καλή» και «υπάρχει και αστοχία υλικού» ο Σταύρος Θεοδωράκης για πρώτη φορά πήρε θέση τόσο για την αποπομπή του Ιάσονα Φωτήλα την Τρίτη, όσο και γι’ αυτήν του Χάρη Θεοχάρη πριν από λίγους μήνες. Ταυτόχρονα, όπως διαμηνύουν οι συνεργάτες τού επικεφαλής του Ποταμιού, «επιτέλους θα πρέπει να μπει μία τάξη στο κόμμα και δεν είναι δυνατόν τώρα που πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα εμείς να τρώμε τις σάρκες μας».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η αποστροφή τού επικεφαλής του Ποταμιού ότι «σημασία δεν έχει ποιοι φεύγουν, αλλά τι ζητούσαν και τι κάνουν μετά», αλλά και η… επεξήγηση ότι το κόμμα δημιουργήθηκε με αυτοοργάνωση! «Δεν έβαλα τους κολλητούς μου υποψήφιους», είπε ο Στ. Θεοδωράκης και συνέχισε με μήνυμα προς τη βάση ότι «το Ποτάμι δεν είναι μόνο οι βουλευτές. Είναι και τα εκατοντάδες στελέχη σε όλη τη χώρα. Όλοι αυτοί που δεν είναι επαγγελματικά στελέχη, δεν πληρώνονται δηλαδή αλλά δίνουν μάχη, παλεύουν σταθεροί στις αρχές μας».

Υπήρχε ζήτημα με τον Φωτήλα
Ο Ιάσων Φωτήλας είχε προκαλέσει ουκ ολίγους πονοκέφαλους στο κόμμα εδώ και μήνες, και συγκεκριμένα μετά από την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. Αμέσως είχε προτείνει σε συμπόρευση δημιουργώντας μέγιστη αναταραχή παραμονές του συνεδρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μεγάλο κόπο αποφεύχθηκαν επεισόδια κατά του βουλευτή Αχαΐας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Περιστέρι στο τέλος Φεβρουαρίου. Αλλά και εν συνεχεία κι ενώ γινόταν η προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ο κ. Φωτήλας τορπίλισε με όλες του τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια. Όμως το ποτήρι ξεχείλισε την προηγούμενη Τρίτη, όταν δήλωσε ότι πρέπει το Ποτάμι να έρθει σε συμφωνία με τη Ν.Δ. γιατί μόνο του δεν έχει καμία τύχη. Κι όλα αυτά λίγες ημέρες αφού ο ίδιος είχε ψηφίσει εντός της Κ.Ο. την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού.

Η απάντηση σε αυτά που είπε ο Φωτήλας ήρθε από τον γραμματέα του κόμματος Παντελή Αβραμίδη: «Είναι γνωστές οι πιέσεις στελεχών των “παλαιών κομμάτων” προς περιφερειακά αλλά και κεντρικά στελέχη του Κινήματός μας. Τις αντιμετωπίζουμε με ανεκτικότητα. Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι είμαστε στο 2016. Οι υποσχέσεις, οι εξαγορές και όλες αυτές οι παλαιοκομματικές πρακτικές, τους εκθέτουν και δεν θα γίνουν ανεκτές από την κοινωνία». Ο Φωτήλας έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει υποστεί καμία πίεση, δεν έχει δεχτεί καμία πρόταση και καμία υπόσχεση.

Η επόμενη ημέρα
Αναμφίβολα η αποπομπή του Φωτήλα, η δεύτερη εντός του 2016 μετά από αυτή του Θεοχάρη, προκάλεσε αναταράξεις, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη προς όλα τα κεντρικά στελέχη του κόμματος, ότι αφενός μεν το Ποτάμι θα έχει αυτόνομη πορεία, αφετέρου δε πως πριν μιλήσουν πρώτα να σκέφτονται. Συνεργάτες, αλλά και περιφερειακά στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτές οι κινήσεις ήταν επιβεβλημένες κι έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού, ειδικά όταν το Ποτάμι αποφάσισε να ανεβάσει του τόνους σε ό,τι αφορά την κριτική προς την κυβέρνηση.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Θεοδωράκης έκανε σαφές σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Πέμπτη για το εάν θα συμπράξει με τη Ν.Δ.: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αν είχαμε ενταχθεί στη Ν.Δ., όπως κάποιοι μας ζητάνε, ποιος θα υπερασπιζόταν τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας, το σύμφωνο συμβίωσης, την αξιολόγηση και την απομάκρυνση από το Δημόσιο των κομματικών εγκάθετων; Ποιος θα τα έβαζε με το κομματικό κράτος; Τα κόμματα που το δημιούργησαν; Το Ποτάμι υπερασπίζεται πράγματα που δεν τα υπερασπίζεται κανείς άλλος στη χώρα. Αν απορροφηθούμε σε κάποιο παλιό κόμμα θα είναι κακό για τη χώρα».

Η περίπτωση Λυκούδη
Την ημέρα της αποπομπής Φωτήλα, θέμα πήγε να δημιουργηθεί και με τον Σπύρο Λυκούδη, όταν δήλωσε πως «ο Φωτήλας ήταν συνεπής με τις απόψεις του για κοινή πορεία με τη Ν.Δ.». Μάλιστα πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν πως ο Σπ. Λυκούδης θα ήταν ο επόμενος που θα αποχωρήσει, αλλά ο ίδιος το διαψεύδει.

«Δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση να μετακινηθώ σε κάποιο άλλο κόμμα και να πάω αλλού. Εγώ θα παλέψω για τη συγκρότηση του μεσαίου χώρου, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαι ένας άνθρωπος της Αριστεράς και όταν στοχεύω σε κάτι, εμμένω σ’ αυτό. Αν δεν το πετύχω, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνω με τα άγχη μου ή με τις αγάπες μου τις πολιτικές, την Αριστερά, που αγάπησα. Δεν είναι ανάγκη να πάω κάπου. Υπάρχει και το σπίτι μου».

Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι και τα σχέδια για συγκρότηση μιας μεγάλης παράταξης της κεντροαριστεράς, ο κ. Λυκούδης σχολίασε: «Το Ποτάμι είχε όλες τις προϋποθέσεις για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση του μεγάλου, δημοκρατικού, μεσαίου, μεταρρυθμιστικού χώρου. Πιστεύω ότι με μια σειρά λάθη δεν το έκανε, οπισθοχώρησε και τώρα βλέπω τις μεγάλες δυσκολίες που περνάει. Εύχομαι να ανακάμψει και να τις ξεπεράσει, αλλά νομίζω ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα