«Προίκα» για τη Φώφη 200 υπογραφές

Το πολωτικό κλίμα, που τεχνηέντως προσπαθούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., πιέζει αφόρητα τις ενδιάμεσες πολιτικές δυνάμεις, που νιώθουν λες και βρίσκονται μεταξύ Συμπληγάδων. Αυτό επισημαίνουν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, οι οποίοι έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Σεβαστουπόλεως, σε μια προσπάθεια να πειστεί το Ποτάμι και να ακολουθήσουν κοινή ρότα, δημιουργώντας έναν τρίτο ισχυρό φορέα στον χώρο τής πάλαι ποτέ Κεντροαριστεράς.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις ισχυρίζονται πως οι όποιες επαφές δεν μπορεί να επισημοποιηθούν πριν ολοκληρωθεί το συνέδριο του Ποταμιού στο τέλος του μήνα. Αν και λίγο-πολύ είναι γνωστό το αποτέλεσμα και η κυριαρχία του Σταύρου Θεοδωράκη δεν αμφισβητείται, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αριστερή πλευρά του Ποταμιού, που τάσσεται μεν υπέρ του διαλόγου αλλά δεν βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να «καταπιεί» τις άλλες δυνάμεις. Και βέβαια είναι επιφυλακτικοί μήπως το όλο εγχείρημα δεν είναι τίποτα άλλο από το να ενωθούν όλες οι δυνάμεις του πρώην ΠΑΣΟΚ που τώρα είναι διασπασμένες.

Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος φόβος υπάρχει και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Εντονότερα τον έχει εκφράσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αφενός φοβάται ότι αν η κινητοποίηση της κας Γεννηματά αποτύχει, θα καταλήξει σε μια επανασυγκόλληση των κομματιών του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αφετέρου απεύχεται τον επαναπατρισμό του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, προ ολίγων ημερών, εξέφρασε την ανοιχτή αντίθεσή του στην εκλογή προέδρου του νέου κόμματος από τη βάση, προτού οριστικοποιηθεί ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία και τι μορφή θα πάρει η νέα Κεντροαριστερά.

Επιμένει η Φώφη
Πάντως η Φ. Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις ή τις επιμέρους διαφωνίες. Όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες της, ήδη δρομολογούνται οι πρώτες επαφές με σειρά από πρόσωπα του ευρύτερου χώρου, ανάμεσα στα οποία και το ΚΙΔΗΣΟ. Παρ’ ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επικοινωνία μεταξύ της κας Γεννηματά και του κ. Παπανδρέου, είναι γνωστό ότι υπάρχει πολύ θετικό κλίμα στις επαφές με πρόσωπα όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης.

«Η ανταπόκριση της βάσης στην πρωτοβουλία είναι συγκινητική και δεν έχουμε δικαίωμα να τη διαψεύσουμε. Το ζήτημα μας ξεπερνάει ως πρόσωπα και το ζητούμενο είναι όχι ο ρόλος του καθένα μας αλλά η ανασύνταξη της παράταξης», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε άρθρο της, ανεβάζοντας πιο ψηλά τον πήχη: «Η αποστολή μας είναι να ενώσουμε τη χώρα και τους πολίτες, και η δικιά μας ενότητα χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς προσωπικές στρατηγικές είναι το πρόκριμα ότι μπορούμε». Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιμένει ότι η λύση στο αδιέξοδο που διακρίνει, λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ο ΑντιΣΥΡΙΖΑ, ούτε βεβαίως η παλινόρθωση της Ν.Δ. Για αυτό και καλεί εκ νέου σε διάλογο ενόψει Συνδιάσκεψης, που επιμένει πως θα πρέπει να είναι το Σώμα που θα αποφασίσει για τη Διακήρυξη, τις Πολιτικές θέσεις, το όνομα και τα σύμβολα του νέου φορέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δίνει ραντεβού στις 14 Φεβρουαρίου (ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου), οπότε και προγραμματίζει τη συνεδρίαση των περιφερειακών της συμβουλίων. Εκεί, θα δοθεί η ευκαιρία μιας πρώτης συζήτησης επί των προτάσεων και των λύσεων που έχουν ακουστεί στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, με πολλούς πάντως να προεξοφλούν ότι στο τέλος δεν θα επικρατήσει το μοντέλο που προτείνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για Προγραμματική Συνδιάσκεψη και εκλογή αρχηγού από τη βάση αμέσως μετά. Μιλούν εξάλλου για ένα μονοπρόσωπο, παντοδύναμο όργανο σε αυτή την περίπτωση.

Στη Χ. Τρικούπη τονίζουν πως το εγχείρημα της Φώφης θα ανδρωθεί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν συλλέξει μια προίκα από 200 υπογραφές από νέους ανθρώπους που συντάσσονται στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστερής παράταξης. Πρόκειται για 200 υπογραφές από νέους επαγγελματίες, αγρότες, μέλη από την πανεπιστημιακή κοινότητα και από το κίνημα της γραβάτας.

Διαφωνίες
Πάντως, πέρα από τις υπογραφές, η Φώφη Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει και τα παράπονα του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Και βέβαια δεν είναι μόνο η διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου, η οποία δημιούργησε τριβές, αλλά και κατ’ ιδίαν συζητήσεις των δύο, όπου ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είχε εκφράσει παράπονα γιατί η κα Γεννηματά έπαιρνε άλλες αποφάσεις, λιγότερο σημαντικές, που αφορούσαν τον νέο σχηματισμό, χωρίς να τον ρωτήσει. Η περίπτωση Γρηγοράκου ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Τώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητά τη διεξαγωγή μιας Εθνικής Συνδιάσκεψης και ενδεχομένως αμέσως μετά ενός Συνεδρίου, στο οποίο, όπως είναι λογικό, θα τεθεί και το θέμα της ηγεσίας.

Όμως ζητήματα φαίνεται ότι δημιουργούνται και με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος διαφοροποιήθηκε ανοιχτά σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε αποστάσεις τόσο από τους χαρακτηρισμούς περί «αβύσσου» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ., όσο και από τον τρόπο με τον οποίον εκτυλίσσεται το εγχείρημα δημιουργίας της νέας παράταξης στον χώρο της κεντροαριστεράς. Από το επιτελείο της κας Γεννηματά απέφυγαν να σχολιάσουν επισήμως όσα είπε ο κ. Βενιζέλος. Περιορίστηκαν στο να πουν ότι οι ενστάσεις του είναι γνωστές, ωστόσο δεν προχωρούν περαιτέρω, καθώς δεν επιθυμούν να δημιουργηθεί ένταση και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την αναταραχή που προέκυψε από τη διαγραφή του κ. Γρηγοράκου.

Να τονιστεί ότι ο κ. Βενιζέλος διαφώνησε με την άποψη ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να απομακρυνθεί από την έννοια του προοδευτικού κέντρου, καθώς «είναι σαν να αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη να διεισδύει στον χώρο του κέντρου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα