Καθημερινή ενημέρωση

Σαφάρι ελέγχων για… καπνιστές σε καταστήματα

Εντατικούς ελέγχους για το κάπνισμα ξεκινά το υπουργείο Υγείας στα καταστήματα. Με επείγουσα εγκύκλιο της η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, ενεργοποιεί τον νόμο για την αντικαπνιστική νομοθεσία που παραμένει ανενεργός τα τελευταία δυο χρόνια, φιλοδοξώντας να διαλύσει τα σύννεφα καπνού που σκεπάζουν τους κλειστούς δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στη μάχη του… καπνού ρίχνονται οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής  των Περιφερειών, οι οποίοι καλούνται πλέον κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, αλλά και ζαχαροπλαστεία, φούρνους κα, να ελέγχουν εάν τηρούνται και οι διατάξεις για το κάπνισμα.

Πρέπει να σημειώσουμε, πως οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν υψηλά πρόστιμα, ύψους έως και 500 ευρώ, για τους ιδιοκτήτες και τους πελάτες σε περίπτωση που υπάρχει…. καπνός στον κλειστό χώρο, καθώς και τασάκια ενώ παράβαση πρέπει να βεβαιώνεται ακόμη κι αν το κατάστημα δεν διαθέτει τη σχετική σήμανση που απαγορεύει το κάπνισμα. Πρόκειται ωστόσο για διατάξεις που ισχύουν μόνο επί χάρτου τα τελευταία χρόνια, καθώς όλες οι κατά καιρούς εξαγγελίες των αρμοδίων γίνονταν καπνός.

Η δε κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας η οποία ήταν επιφορτισμένη με τους ελέγχους, έφερε το τελικό χτύπημα στον υποτυπώδη ελεγκτικό μηχανισμό.

Διαβάστε επίσης