Άμεση λύση για το χρέος ζητά ο Α. Γκουρία

Παρεμβάσεις το ταχύτερο δυνατό με βάση την παρούσα αξία του χρέους σύστησε ο επικεφαλής  του ΟΟΣΑ παρουσιάζοντας την έκθεση για την ελληνική οικονομία παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργου Προβόπουλου.

Όπως τόνισε όσο καθυστερούν οι λύσεις παραμένει ένα μεγάλο βάρος που εμποδίζει την ανάκαμψη και τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κράτησε συγκρατημένη στάση λέγοντας ότι το αίτημα για παρεμβάσεις στο χρέος με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ το 2012, θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014 όταν θα πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος.

Απαντώντας ο κ. Γκουρία  τόνισε ότι αυτό που προέχει δεν είναι ο χρόνος αλλά οι όροι με τους οποίους θα γίνει η παρέμβαση, καθώς υπάρχουν πολλές και καλές λύσεις.

Επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν πρέπει να δίνεται σημασία στις διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προβολές του χρέους έως το 2020, αλλά στην καθαρή παρούσα αξία του.

Ωστόσο ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ,  απέφυγε να αναφερθεί στη λέξη «κούρεμα» και ήταν πολύ προσεκτικός στην περιγραφή του. Επεσήμανε όμως ότι καθώς το μεγάλο μέρος του χρέους πλέον βρίσκεται στον επίσημο τομέα, το ζητούμενο είναι εάν θα αντιμετωπιστεί η εμπλοκή του, επισημαίνοντας ότι είναι ένα θέμα ευαίσθητο.

Πρόσθεσε επίσης ότι με βάση την διεθνή εμπειρία οι  αγορές αντιλαμβάνονται μετά από ανάλογες κινήσεις ότι το χρέος μιας χώρας γίνεται βιώσιμο και επιτρέπουν, καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη, να δανειστούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα