«Άνοιγμα» Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ στην κηδεία του Αρσένη

Για όσους παρακολούθησαν τον επικήδειο που εκφώνησε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας για τον Γεράσιμο Αρσένη θα διαπίστωσαν ψήγματα πολιτικού και ιδεολογικού ανοίγματος με αποδέκτες τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και των σοσιαλιστών εν γένει.

Χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη ιστορική πρόκληση την μετατροπή των σοσιαλιστικών ιδεών σε πολιτική πράξη, μετά την ιστορική αλλαγή στην Ελλάδα, το 1981» πρόεδρος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επαίνεσε την επιστροφή του εκλιπόντος πολιτικού στην Ελλάδα ο οποίος εγκατέλειψε –όπως είπε– τη διεθνώς αναγνωρισμένη σταδιοδρομία του για να ανταποκριθεί στο μεγάλο κάλεσμα.

Και συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας τα εξής χαρακτηριστικά λόγια:
«Ίσως αξίζει να θυμηθούμε πόσο μετέωρο ήταν εκείνη την εποχή το εγχείρημα μετάβασης από μια Ελλάδα με ισχυρά εμφυλιακά κατάλοιπα, σε μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το σοσιαλιστικό ρεύμα που ενσάρκωνε τις προσδοκίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας όφειλε να αποδείξει ότι οι ιδέες του ήταν βιώσιμες, αλλά και ταυτόχρονα σοβαρές και αποτελεσματικές στην εφαρμογή τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε, φυσικά, να αφήσει πολιτικές αιχμές για την περίοδο Σημίτη (χωρίς να τον ονοματίσει), χαρακτηρίζοντάς την ως εποχή υποχώρησης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε σε αυτό και εξήρε τη στάση του Γεράσιμου Αρσένη, λέγοντας πώς όταν η σοσιαλδημοκρατία εγκατέλειψε θεμελιώδεις αρχές όπως το κοινωνικό κράτος και η προστασία της εργασίας, ο άλλοτε υπουργό του ΠΑΣΟΚ που «είδε την μετάλλαξη» επέλεξε να δώσει τη μάχη διεκδικώντας με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματός του.

(Με στοιχεία από το prεsspublica.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα