Έδωσαν τα χέρια

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.

Όπως ανέφερε αμέσως μετά τη συμφωνία των τριών ηγετών, Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: «Ενισχύσαμε τα θεμέλια μίας πανάρχαιας φιλίας που εξελίσσεται σε συνεργασία με έμφαση σε θέματα ασφάλειας, αξιοποίησης των πόρων της θάλασσας, αξιοποίησης των εκατέρωθεν συμμάχων μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της κυριότητας των χωρών, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε: «Καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει: «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Οφείλουμε για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο να εγκαινιάσουμε μία στενή συνεργασία με διάρκεια και με βάθος ενισχύοντας και διευρύνοντας τον κύκλο των επαφών μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στην τοποθέτησή του μετά τη σύνοδο των τριών ηγετών ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ιδιαίτερο βάρος δόθηκε σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και υδρογονανθράκων προαναγγέλλοντας τη στενή συνεργασία των χωρών προς όφελος των λαών τους αλλά και όπως υπογράμμισε «του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ε.Ε.».

Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα είναι άλλωστε η ενίσχυση των δεσμών της Αιγύπτου με την Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Σαμαρά ότι «σ’ αυτή την σχέση των τριών η Ελλάδα και η Κύπρος θα στηρίξουν ως πρέσβεις της Αιγύπτου την Αίγυπτο στην Ε.Ε. γιατί γνώμονας πρέπει να είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια».

Ο ίδιος προσδιόρισε ότι η στήριξη της Ευρώπης θα πρέπει να είναι ηθική και οικονομική.

«Δεν ήταν απλά μία σύνοδος ή απλή συνάντηση κορυφής ήταν το θεμέλιο μίας πολυσήμαντης στρατηγικής συνεργασίας, ενός κοινού μετώπου για γεωπολιτική σταθερότητα, ενεργειακή ασφάλεια, πόλεμο στην τρομοκρατία και οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις διαστάσεις της συνάντησης υπογράμμισε την αξία της «για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου, με σεβασμό στη δικαιοσύνη και τη ιστορία τερματίζοντας τις απαράδεκτες προκλήσεις που γίνονται σε βάρος της Μεγαλονήσο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα