Έρχεται φορτσάτος ο Κυριάκος

Η συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ αναμένουν όλοι στη Ν.Δ., καθώς όπως αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει για μία ακόμη φορά την παραίτηση της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για επαφές με την ομογένεια, και προτεραιότητά του θα είναι η συζήτηση της Τετάρτης, όπου η Συγγρού αναμένει ότι θα υπάρξει παρέμβαση του κ. Τσίπρα, την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αφήσει αναπάντητη. Άλλωστε, όπως και στην προ ημερησίας που είχε προκαλέσει ο Πρωθυπουργός προ εβδομάδων, έτσι και τώρα οι τόνοι του Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως υψηλοί και οι κάθε είδους αποκαλύψεις (εντός ή εκτός εισαγωγικών) καθημερινές.
Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι όπως και τότε έτσι και τώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιτεθεί στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους, με αιχμές και για τη Βουλή καθώς, περιέργως πως, το Προεδρείο αποφάσισε να προηγηθεί η συζήτηση για την εξεταστική που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ αντί της πρότασης που είχε, πρώτη, καταθέσει η Ν.Δ. για την εξεταστική σχετικά με το μνημόνιο. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι θεωρεί επικοινωνιακή και μόνον την πρωτοβουλία Τσίπρα αλλά, την ίδια στιγμή, θα δηλώσει ανοικτός σε κάθε διερεύνηση και θα προκαλέσει τον Πρωθυπουργό να στηρίξει το αίτημα της ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής για το μνημόνιο.
Επίσης, εκμεταλλευόμενος τα πολύ πρόσφατα γεγονότα, από την τελική πώληση του ΟΛΠ – και το μπαράζ διαφοροποιήσεων που καταγράφηκε μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – μέχρι την επιδεινούμενη κατάσταση στο προσφυγικό και τις χθεσινές εικόνες σε Ειδομένη και Πειραιά, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να θέσει, για άλλη μία φορά, τον Πρωθυπουργό σε ρόλο απολογούμενου. Προφανώς, δε, κυρίαρχη θέση θα έχουν και οι εξελίξεις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων που θα υπάρξουν μέχρι την Τετάρτη.
«Όποιο επικοινωνιακό τέχνασμα κι αν χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας, όποιο χαρτί κι αν βγάλει από το μανίκι του, δεν πρόκειται να ξεφύγει από την πραγματικότητα και τα προβλήματα που προκάλεσε η πολιτική του» σχολιάζουν στελέχη κοντά στον Κυρ. Μητσοτάκη. Οι υψηλοί τόνοι εξυπηρετούν, παράλληλα, και τη στρατηγική του Προέδρου της Ν.Δ. να καταστήσει το αίτημα για εκλογές, που διατύπωσε για πρώτη φορά στην προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, κυρίαρχο στην κοινή γνώμη, να συσπειρώσει την κομματική βάση ενόψει Συνεδρίου και να αποτρέψει διαρροές προς τα σχήματα που διαμορφώνονται στα δεξιά του.
Η Ντόρα
Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τις ΗΠΑ επιχειρούσε νέα ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, καλώντας της να παραιτηθεί, η Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της σε κομματικό ακροατήριο στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως την χειρότερη της μεταπολίτευσης. Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη τόνισε με έμφαση πως μόνο η Ν.Δ. μπορεί να τη ρίξει το ταχύτερο δυνατό.
«Ο κ. Τσίπρας έκανε τεράστια ζημιά, κάθε μέρα που περνάει κάνει μεγαλύτερη, όσο πιο γρήγορα φύγει και μιλήσει ο λαός, τόσο πιο γρήγορα θα ξανασταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της», τόνισε η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το πακέτο μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση, επειδή διαφωνεί με το περιεχόμενο της αξιολόγησης και σημείωσε: «Δεν θα χρειαζόταν το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ εάν δεν υπήρχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το 1,5 δισ. άμεσων φόρων δεν πρόκειται να εισπραχθεί, διότι οι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει, στη λεπτομέρεια του, ότι υπήρχε τρόπος μειώνοντας δαπάνες να μειώσουμε φόρους». Ως προς το προσφυγικό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδειξε «απόλυτη ανικανότητα» και είπε χαρακτηριστικά: «Χρειάστηκε 8 μήνες η κυβέρνηση για να καταλάβει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες και ότι πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα. Ξέρουμε τι θα πει πρόσφυγας. Δεν υπάρχει προνόμιο ευαισθησίας σε κανένα κόμμα».
Το “παρών” έδωσαν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, οι πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων Στράτος Σιμόπουλος, Παναγιώτης Κοκκόρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης κ.ά.
Στις Σέρρες
Νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη παρακάθισε σε δείπνο στην Πρώτη Σερρών, στο πατρικό σπίτι των Καραμανλήδων. Μία κίνηση που έχει την δική της σημασία, καθώς για να αποφευχθούν οι γκρίνιες ενόψει συνεδρίου η αδελφή του προέδρου της Ν.Δ. προέβη σε αυτή την κίνηση, που έγινε, μετά από την πρόσκληση του Αχ. Καραμανλή, αδελφού του ιδρυτή της Ν.Δ. και «πατριάρχη» της ελληνικής κεντροδεξιάς, Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει πλέον αγαστή συνύπαρξη των δυο βασικών πολιτικών οικογενειών στην κεντροδεξιά.
Η παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη στην έδρα των «Καραμανλικών», συνοδεύτηκε και με θετικά σχόλια από τον νεώτερο Καραμανλή, ο οποίος, πριν μιλήσει η πρώην υπουργός σε εκδήλωσε που διοργάνωσε η ΝΔ στις Σέρρες με θέμα το προσφυγικό και την οικονομική κρίση, είπε με νόημα: «Σας αγαπούν πολύ στις Σέρρες κ. Μπακογιάννη και αυτό αποδεικνύεται από το ότι η αίθουσα του ξενοδοχείου είναι κατάμεστη παρά το ότι βρέχει καταρρακτωδώς». Το κλίμα ήταν πολύ θερμό για την συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας και από την υποδοχή που της επιφυλάχθηκε, αναδείχθηκε ότι υπάρχει πλέον αγαστή συνύπαρξη των δυο μεγάλων οικογενειών.
Η οικογένεια Καραμανλή άνοιξε το πατρικό σπίτι της στην Πρώτη Σερρών για να καλωσορίσει την Ντ. Μπακογιάννη και στο δείπνο που οργανώθηκε, εκτός από τους οικοδεσπότες, τον Κ. Καραμανλή και την ίδια ήταν, η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης και ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επίσης, στο δείπνο παραβρέθηκε και ο στενός συνεργάτης της Ντ. Μπακογιάννη Τάσος Χατζηβασιλείου που «ακούγεται» ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο νομό Σερρών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα