Έτσι φτάσαμε στις κάλπες

Όταν έχασε τη δεδηλωμένη, η κυβέρνηση υποστήριξε πως το φράγμα ήταν οι 120 βουλευτές. Όταν έφτασε στους 117, άφησε να διαρρεύσει πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τις εκλογές.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Κίνηση υψηλού ρίσκου είναι η επιλογή της κυβέρνησης να παραιτηθεί και να οδηγήσει εκ νέου τη χώρα στις κάλπες. Αν και οι εκλογές ήταν δεδομένες, η λογική έλεγε πως αυτές θα γίνουν μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου και το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016. Μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας πιεζόμενος από τους στενούς του συνεργάτες επέλεξε να τα τινάξει όλα στον αέρα για να απαλλαγεί από τα εσωκομματικά του βαρίδια.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου κάποιοι από τους καθημερινούς του συνομιλητές πίεζαν για εκλογές με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου. Η επιμονή τους δεν ήταν και τόσο ανιδιοτελής, μιας και οι ίδιοι είχαν επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο αντιδρώντων βουλευτών ως κακή επιρροή προς τον πρωθυπουργό. Μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ότι δεν μπορούσε να λάβει τέτοια απόφαση χωρίς την έγκριση τουλάχιστον της Κομισιόν αλλά και της Γερμανίας.

Ακολούθησε καθημερινή επικοινωνία με εκείνους που θα έπρεπε να ανάψουν το πράσινο φως, μεταφέροντας τα στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που πραγματοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει πρώτο κόμμα και μάλιστα με ενισχυμένα ποσοστά. Όμως δεν έκαναν τον κόπο να εξηγήσουν ότι οι μετρήσεις γίνονταν για το παρόν πολιτικό δυναμικό και όχι για τυχόν αλλαγές.

Η γραμμή που δόθηκε στον πρωθυπουργό ήταν να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τα κοινοβούλια άλλων χωρών να εγκρίνουν το πρόγραμμα. Και τότε όλα θα επανεξετάζονταν.

Στο ενδιάμεσο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε γνωστό πως θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Ήταν ένας τρόπος για να εγκλωβίσει κάποιους από τους αντιδρώντες βουλευτές. Οι εκτιμήσεις ήταν πως θα μπορούσε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους 120, αν η αντιπολίτευση απείχε των διαδικασιών. Κάποιοι όμως έπεισαν τον πρωθυπουργό πως θα παρέμενε εγκλωβισμένος και εξαρτώμενος από την αντιπολίτευση. Το σενάριο, λοιπόν, αυτό απορρίφθηκε και οι εκλογές έγιναν μονόδρομος.

 

«Ναι» από τον Γιουνκέρ

Όπως έγινε γνωστό, «καμία έκπληξη» δεν προκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Άννικα Μπρέιντχαρτ, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ήταν πλήρως ενήμερος, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Συγκεκριμένα η Γερμανίδα εκπρόσωπος της Επιτροπής Άννικα Μπρέιντχαρτ δήλωσε: «Η Επιτροπή σέβεται την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν αποτελεί όμως καμία έκπληξη για εμάς καθώς ο πρόεδρος Γιουνκέρ βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο Παυλόπουλο. Η Επιτροπή θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει πλήρης υποστήριξη του προγράμματος που υπεγράφη για την Ελλάδα έτσι ώστε να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις».

Η δήλωση της Γερμανίδας εκπροσώπου Τύπου συμβαδίζει με τη γενικότερη ευρωπαϊκή τοποθέτηση, όπως αυτή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που, αν και δήλωσε μη ενήμερος για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «δεν παραβιάζεται η συμφωνία», αλλά πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια με αμείωτο ρυθμό.

Ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», φέρεται να δήλωσε ότι «η παραίτηση του Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως είχε δώσει την έγκρισή της.

 

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν

 

Η απόφαση του πρωθυπουργού, έστω και με την έγκριση ορισμένων, δεν είναι ακίνδυνη για τη χώρα, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα θα προχωρά με αυστηρούς όρους. Το επόμενο διάστημα θα έπρεπε κανονικά να ψηφιστούν μια σειρά από εφαρμοστικούς νόμους. Η μόνη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Άγνωστο όμως παραμένει αν θα αναλάβει την ευθύνη να το κάνει.

Την ίδια ώρα, την Παρασκευή το μεσημέρι το Βερολίνο ήταν ξεκάθαρο ως προς την προειδοποίησή του μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει στην εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου.

«Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα σημάνουν και καθυστέρηση στην επόμενη εκταμίευσης της δόσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με ένα «αιχμηρό» tweet σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μετά δηλαδή από την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο πακέτο συμφωνίας της Ελλάδας.

«Σεβόμαστε την απόφαση του κ. Τσίπρα, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι είναι κάπως κυνική η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, μετά την εκταμίευση της 1ης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παρ’ όλα αυτά, ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει όσα προβλέπει η συμφωνία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», υπογράμμισε ο Κάζιμιρ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα