Εξ ων συνετέθη ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το αιώνιο ερώτημα για την κότα και το αυγό, πλέον θα διερωτόμαστε και για τον υπεύθυνο που διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, η ουσία είναι μία. Το κόμμα των συνεργασιών έλαβε τέλος, τουλάχιστον όπως ήταν γνωστό, με τον ίδιο τον πρόεδρό του να βάζει ταφόπλακα προκρίνοντας τις εκλογές αντί του συνεδρίου.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τραγελαφικές καταστάσεις επικρατούν στην Κουμουνδούρου, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Ακόμα και η επιτροπή συνεδρίου (που θα έλυνε τα εσωκομματικά, υποτίθεται, προβλήματα) πλέον γίνεται επιτροπή προγράμματος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως κομματικά στελέχη δεν απαντούν καν στα τηλέφωνά τους, ενώ ένα από τα κορυφαία πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα ήταν ένας εξ αυτών που επέβαλλαν τον Αλέξη Τσίπρα ως διάδοχο του Αλέκου Αλαβάνου, απάντησε πως θα επιστρέψει στην ΑΘήνα μόνο όταν ολοκληρώσει τις διακοπές του, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως όσα πλέον συμβαίνουν στο κόμμα τον αφήνουν αδιάφορο.

Ακόμα και η περιβόητη ομάδα των 53, οι ειρηνοποιοί του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούν παγωμένοι τις εξελίξεις, με τις πληροφορίες να θέλουν να διασπώνται στα δύο, με τμήμα τους να στέκεται στο πλευρό του πρωθυπουργού και τους υπόλοιπους να ακολουθούν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Την ίδια ώρα, ιστορικά στελέχη όπως ο Μ. Γλέζος ήδη τάσσονται στο πλευρό του νεοσύστατου κόμματος που αποτελεί την εξέλιξη της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ πρωταγωνιστές στη δημιουργία του κόμματος, από εκείνους που συγκεντρώνονταν νύχτες ολόκληρες στα πρώτα γραφεία της Βαλτετσίου, έχουν αποφασίσει να ιδιωτεύσουν απογοητευμένοι από τις εξελίξεις.

Σε ανθρώπινο δυναμικό, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει πλέον του 40%, ενώ ακόμα και υπουργοί τις επόμενες ώρες και με την επίσημη ανακήρυξη των εκλογών προτίθενται να ανακοινώσουν πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Από το περιβάλλον Τσίπρα βρίσκεται σε εξέλιξη «αποστολή» για να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να παραμείνουν στο κόμμα και στην προσπάθεια ώστε να περάσει στην κοινωνία η εικόνα πως ο πρωθυπουργός βγαίνει πιο δυνατός με αυτή την κίνηση.

Το χειρότερο για τον πρωθυπουργό είναι πως απέτυχε και στον βασικό του στόχο: να πιάσει στον ύπνο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Όπως αποδεικνύεται, ο νέος κομματάρχης ήταν ήδη προετοιμασμένος, περιμένοντας όμως από τον Αλ. Τσίπρα να κάνει την πρώτη κίνηση.

Δεδομένο θα πρέπει τέλος να θεωρείται η αναβολή του συνεδρίου του κόμματος και λόγω της αποχώρησης της Αριστερής Πλατφόρμας.

 

Από την Αριστερή Πλατφόρμα στη Λαϊκή Ενότητα

Σαν προετοιμασμένος από καιρό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί, στην Ολομέλεια της Βουλής, τη δημιουργία του νέου σχηματισμού.

Το Κόμμα φέρει την ονομασία Λαϊκή Ενότητα και «νονός» του είναι ο Κώστας Ήσυχος, που είναι και ένας από τους 25 βουλευτές –πρώην– του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν τη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν ότι το όνομα επελέγη επειδή αυτό έφερε και το κόμμα του δολοφονηθέντος προέδρου της Χιλής Σαλβαντόρ Αλιέντε (Unidad Popular)! Άλλωστε, ο κ. Ήσυχος έχει στενούς δεσμούς με τη Λατινική Αμερική.

Οι 25 βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν και υπέγραψαν τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας –και στους οποίους δεν περιλαμβάνεται ουδείς από την Περιφέρεια Αττικής– είναι οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Ήσυχος, Ραχήλ Μακρή, Κώστας Λαπαβίτσας, Δημήτρης Στρατούλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοΐλης, Αθ.Σκούμας, Ιωάννης Σταθάς, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ελένη Ψαρέα, Θωμάς Κώτσιας, Αγλαΐα Κυρίτση, Βασίλης Κυριακάκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ιωάννα Γαΐτάνη, Λίτσα Αμανατίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Ηλίας Ιωαννίδης, Ζήσης Ζάννας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Πάντως ο Π. Λαφαζάνης είχε χθες και την πρώτη του πολιτική ήττα σε συνάντηση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου και εξετάσθηκε η δυνατότητα συνεργασίας. Εκείνος επέμενε σε αντιμνημονιακό χαρακτήρα της συνεργασίας, η άλλη πλευρά στην αντικαπιταλιστική, και εκτός απροόπτου η συζήτηση ολοκληρώθηκε πριν ανοίξει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα