Ήταν όλοι τους για πρωτοσέλιδο

Την Τετάρτη το περιοδικό «TIME» ανακοίνωσε το πρόσωπο της χρονιάς που θα κοσμήσει το φετινό εμβληματικό εξώφυλλο του περιοδικού. Η επιλογή που προκρίθηκε είναι κάτι σαν τον δικό μας «Άγνωστο Στρατιώτη», μιας και πρόκειται για όλους εκείνους τους ανώνυμους –με τη διασταλτική έννοια του όρου– που δημοσιοποίησαν την κακοποιητική σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν από «επώνυμους» και με την αλήθεια τους φούντωσαν ένα κίνημα-κύμα συμπαράστασης  #MeToo.

Δικαίως τα φώτα πέφτουν επάνω σε αυτούς που έσπασαν την σιωπή, τους «Silence Breakers» όπως τους βάφτισε το «ΤΙΜΕ», αλλά σε καμία περίπτωση δεν ασπαζόμαστε το αγγλοσαξονικό σλόγκαν «ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος είναι τίποτα». Και γι’ αυτό σκεφτήκαμε ότι άξιζε μιας ξεχωριστής αναφοράς ο κάθε ένας από την 10άδα των διεκδικητών του επίζηλου δημοσιογραφικού τίτλου.

Για την ιστορία να πούμε ότι η γέννηση του τεύχους-θεσμού με το πρόσωπο της χρονιάς ανάγεται στο μακρινό 1927, με κεντρική ιδέα την αναγνώριση κατ’ έτος του προσώπου ή της ομάδας ανθρώπων που επηρέασαν περισσότερο –αρνητικά ή θετικά– την επικαιρότητα κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους. Τα τελευταία χρόνια, από την λίστα με τα πρόσωπα της χρονιάς «παρέλασαν» η Χίλαρι Κλίντον, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ακτιβιστές του «Black Lives Matter», οι επιστήμονες CRISPR, αλλά και η Μπιγιονσέ.

Ο «αυτοκράτορας» Jeff Bezos

Την χρονιά που σε λιγότερο από 25 ημέρες θα αποχαιρετήσουμε, ο διευθύνων σύμβουλος του Amazon, Jeff Bezos, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να προμηνύει ότι ο 53χρονος επιχειρηματίας θα σταματήσει να επεκτείνει την «αυτοκρατορία» του. Θυμίζεται ότι το Amazon ξεκίνησε ως διαδικτυακή εταιρεία εμπορίας βιβλίων για να μετεξελιχθεί στην μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία πωλήσεων και τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών υποδομής.

Οι «ονειροπόλοι»

Πλέον στην Αμερική ο όρος «The Dreamers» («Οι ονειροπόλοι») παραπέμπει στους χιλιάδες μετανάστες που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς πέρασαν στις ΗΠΑ ως μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς τους. Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα, ενήλικες αρκετοί από αυτούς, έρχονται αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον καθώς η διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να αναστείλει τις νομοθετικές πρόνοιες του προγράμματος DACA που θεσπίστηκε επί θητείας Μπαράκ Ομπάμα και προστάτευε τους μετανάστες που είχαν εισέλθει στην χώρα παράτυπα όταν ήταν ανήλικοι. Κάποιοι Δημοκρατικοί απειλούν ακόμη και με κατάρρευση της κυβέρνησης, εφόσον δεν επιλυθεί το νομικό καθεστώς που διέπει τους «Ονειροπόλους».

Ο «πυραυλοκίνητος» Kim Jong Un

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του ρεπορτάζ, πρόσωπο της χρονιάς μπορεί να αναδειχθεί ακόμη και κάποιος που έχει επηρεάσει αρνητικά την επικαιρότητα. Και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης. Πρόκειται για τον άνθρωπο που αναζωπύρωσε στα μυαλά των Αμερικανών την έννοια της απειλής του πυρηνικού πολέμου, καθώς έχει προχωρήσει σε διαδοχικές δοκιμές εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και έχει ανταλλάξει ουκ ολίγες απειλές και προσβολές με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον τελευταίο να έχει αποκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν «Ο άνθρωπος-πύραυλος».

 PATTY JENKINS: Η σκηνοθέτης-«θαύμα»

Ο σκηνοθέτης του μπλοκ-μπάστερ «Wonder Woman» κατέρριψε φέτος πολλά ρεκόρ στο αμερικανικό box-office. Η Patty Jenkins, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που σκηνοθέτησε μια ταινία που ξεπέρασε σε εισπράξεις τα 100.000.000 δολάρια στο πρώτο της Σαββατοκύριακο, υπέγραψε από τώρα το πολυαναμενόμενο σίκουελ.

COLIN KAEPERNICK: Ο γονατιστός πασαδόρος

Ο πρώην πασαδόρος της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου San Francisco 49ers έγινε σύμβολο της χρονιάς που πέρασε, καθώς ήταν αυτός που ξεκίνησε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, εναντιωνόμενος στον ρατσισμό και στην αστυνομική βιαιότητα στις ΗΠΑ. Πώς; Αντί της… θεσμικής όρθιας στάσης με το δεξί χέρι στην καρδιά κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, ο Kaepernick γονάτιζε και η εν λόγω πράξη του υιοθετήθηκε από εκατοντάδες παίκτες της επαγγελματικής λίγκας φούτμπολ.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΙΟΥΛΕΡ: Ο αδιάφθορος ερευνητής

Διορισμένος ως ειδικός ερευνητής μετά την απόλυση του διευθυντή του FBI, James Comey, ο Mueller απέδωσε κατηγορίες κατά τεσσάρων ατόμων, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το ενδεχόμενο ανάμιξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και την πιθανή συνωμοσία από βοηθούς του Ντόναλντ Τραμπ.

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ: Πριγκηπικές εκκαθαρίσεις

Αν και νεότατος –μόλις 32 «Μαΐων»– ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, γιος του βασιλιά Σάλμαν και διάδοχος του θρόνου, δεν δίστασε πρόσφατα να πάρει την σκούπα και το φαράσι της κάθαρσης και να «σκουπίσει» δεκάδες αξιωματούχους επιχειρηματίες, ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας, με την κατηγορία της διαφθοράς. Η «επιχείρηση αρετή» θεωρείται από πολλούς ως κίνηση για την παγίωσή του στην εξουσία.

XI JINPING: Ενδυναμωμένος και ακλόνητος «δράκος»

Ο πρόεδρος της Κίνας κέρδισε το 2017 μία δεύτερη πενταετή προεδρική θητεία και το όνομά του γράφτηκε στο Σύνταγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Xi Jinping έχει αποκτήσει νέες εξουσίες ενισχύοντας την θέση του, γεγονός που τον αναγορεύει στον ισχυρότερο ηγέτη της χώρας εδώ και δεκαετίες.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Ένας χρόνος απο-Ομπαμοποίηση

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναδείχθηκε από το «TIME» πρόσωπο του 2016, πέρασε το πρώτο έτος της θητείας του στο Οβάλ Γραφείο προσπαθώντας να αποψιλώσει το έργο της διακυβέρνησης Ομπάμα, από την υγειονομική περίθαλψη έως την μεταναστευτική πολιτική, και από τους περιοριστικούς κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος ως την φορολογική μεταρρύθμιση, την ώρα δε που συνεχίζεται η διαμάχη για το αν θα πρέπει να φιλτράρεται-λογοκρίνεται η ροή πληροφόρησης μέσω του Twitter.

 

AND THE WINNER IS…

Το κίνημα #MeToo

Πρόκειται για το κίνημα που στοχεύει να ρίξει φως σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης. Το #MeToo γιγαντώθηκε μετά από τις κατηγορίες εναντίον του παραγωγού Harvey Weinstein και δεκάδων άλλων μεγάλων ονομάτων του Χόλιγουντ, των ΜΜΕ, του επιχειρείν και της πολιτικής, δημιουργώντας πλέον ένα σημείο καμπής για την επιστροφή της… κανονικότητας στην μεταχείριση των γυναικών στους χώρους εργασίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα