Ίσα-ίσα που γεμίζουν ταξί

Η κρίση καλά κρατεί στο Ποτάμι. Όπως πρώτο το iapopsi.gr είχε αποκαλύψει προ ενός μήνα ότι μετά τον Ιλχάν Αχμέτ θα αποχωρήσει ο Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι έτσι κι έγινε. Ο βουλευτής Λαρίσης απέστειλε επιστολή τόσο στον Σταύρο Θεοδωράκη, όσο και στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με τις οποίες ενημέρωσε ότι ανεξαρτητοποιήθηκε.
Με επιστολή του προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο κ. Μπαργιώτας εκφράζει την απογοήτευσή του και αφήνει αιχμές για τη λειτουργία του κόμματος. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το πρώην μέλος της Κ.Ο. του Ποταμιού το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη από τη Φώφη Γεννηματά.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησης υποστηρίζει: «Δυστυχώς, σε μια φθίνουσα πορεία από το ιδρυτικό συνέδριο του Λαυρίου μέχρι σήμερα, στελέχη του κόμματος και της ομάδας διαλόγου, φίλοι, ψηφοφόροι και βουλευτές απομακρύνθηκαν απογοητευμένοι. Οι άνθρωποι που πιστέψαμε στο Ποτάμι, φεύγουμε. Λυπάμαι που το Ποτάμι μπορούσε και δεν τόλμησε. Λυπάμαι για τη μεγάλη ευκαιρία που απέτυχε να αξιοποιήσει. Δεν είναι στις προθέσεις μου να χρεώσω ευθύνες ούτε να αποποιηθώ τις δικές μου, αλλά η απόλυτα συγκεντρωτική, αρχηγική δομή του κόμματος, η συνειδητή απόρριψη ενός ανοικτού, δημοκρατικού οργανωτικού μοντέλου οδήγησε σε μια διαρκώς συρρικνούμενη ηγετική «ομάδα» που απέτυχε να παράξει πολιτική. Η συλλογικότητα δε λειτούργησε ποτέ. Από πολύ νωρίς, ακόμα και η κοινοβουλευτική ομάδα αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. Μείναμε χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς συνεπή πολιτική γραμμή και πολιτική συμμαχιών. Εδώ και πολύ καιρό πολιτευόμαστε αμήχανοι, κοιτώντας πότε δεξιά και πότε αριστερά, κάνοντας αντιπολίτευση με όρους επικαιρότητας, από μέρα σε μέρα, από θέμα σε θέμα. Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμη. Κάποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν έτσι”.
Οι απαντήσεις
Στον Κώστα Μπαργιώτα απέφυγε να δώσει απάντηση ο ίδιος ο Θεοδωράκης. Απλά υπήρξε επίσημο σχόλιο του Ποταμιού και δήλωση του γραμματέα του κόμματος Παντελή Αβραμίδη. Στο σχόλιο του το Ποτάμι αναφέρει: “Κάποιοι πρόλαβαν σε λίγο χρόνο να κάνουν την πολιτική επάγγελμα αντιγράφοντας όλα τα κόλπα του παλιού συστήματος. Και στο άγχος τους, μην κλείσουν οι θέσεις στα ψηφοδέλτια στα καινούργια τους κόμματα, ανεξαρτητοποιούνται βιαστικά και δηλώνουν πρόθυμοι. Δίχως ποτέ να έχουν εκφράσει οποιαδήποτε διαφωνία, εγκαταλείπουν το Ποτάμι με την πρωτοφανή στα χρονικά δικαιολογία ότι δεν μπορούν να μετέχουν σε κάτι μικρό! Όσο για το «μεγάλο» που τους καλεί και τους περιμένει, μια μονάδα παραπάνω στις δημοσκοπήσεις ήταν αρκετή για να δείξει τον γνωστό, παλιό αλαζονικό του εαυτό. Ο παλαιοκομματισμός δεύτερη φύση τους και ο προοδευτισμός σημαία ευκαιρίας”.
Από την πλευρά του ο Παντελής Αβραμίδης τόνισε: “Με όχημα το Ποτάμι κάποιοι θέλουν να πάνε παντού. Άλλοι σε υφυπουργεία άλλοι σε σίγουρες βουλευτικές έδρες. Και δεν έχουν καν το θάρρος να φύγουν σιωπηλοί αλλά στολίζουν την επιλογή τους με ψέματα που μας προσβάλλουν. Ξέρεις και ξέρουμε ότι ο Κώστας Μπαργιώτας αν και ήταν εκλεγμένο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του γιατί είχε πολύ δουλειά το ιατρείο. Ξέρεις και ξέρουμε ότι τις λίγες φορές που ήταν παρών το μόνο θέμα που έθετε ήταν να πάμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Προσοχή: όχι να συνεργασθούμε αλλά να πάμε! Καμία άλλη πρόταση, καμία άλλη έγνοια. Κορυφαία στιγμή η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 23.11 όπου είπε «κι αν δεν θέλει ο Σταύρος να πάμε στο ΠΑΣΟΚ, να πάμε στην Ν.Δ., κάπου να πάμε όμως γιατί θα εξαφανισθούμε», χαρακτηρίζοντας «γελοιότητες των εθελοντών» την χειμωνιάτικη εξόρμηση για να ενημερώσουμε την κοινωνία για τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Η απογοήτευση μου είναι μεγάλη. Για κάποιους από τους ανθρώπους που επιλέξαμε και όχι βέβαια για την προσπάθεια μας. Αυτή συνεχίζεται αμείωτη. Πιστοί σε όσα έχουμε συμφωνήσει θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους.
Ραντεβού λοιπόν τον Μάρτη στην Αθήνα στις εκδηλώσεις μας για τα τρία χρόνια Ποτάμι”.
Για την επιστολή των “3”
Τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, επαναλαμβάνει το Ποτάμι.
Όπως υπενθυμίζει το Ποτάμι «από το συνέδριό του έχει τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού κινήματος που θα ανατρέψει τις λαϊκίστικες και συντηρητικές πολιτικές που ταλαιπωρούν και ταλαιπώρησαν τη χώρα».
Και απαντώντας επί τις ουσίας και στην πρόσκληση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, το Ποτάμι επαναλαμβάνει τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει:
1. Λύσεις και κυβερνητικό πρόγραμμα που έρχεται από το μέλλον και όχι από το παρελθόν
2. Συμμετοχή στην πρώτη γραμμή πολιτών που εκπροσωπούν τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής
3. Έγκριση της προσπάθειας από την κοινωνία με ανοιχτές διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των πολιτών και όχι μόνο όσων έχουν πρόσβαση σε κομματικούς μηχανισμούς και συστήματα εξουσίας.

Συνάντηση για τα πανεπιστήμια

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ τους κ.κ. Στάθη Ευσταθόπουλο και Γεράσιμο Σιάσο. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιγόνη Λυμπεράκη μέλος του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού και ο υπεύθυνος του τομέα Έρευνας του Ποταμιού Καθηγητής Γιώργος Νυχάς.
Το βασικό ζήτημα που τέθηκε στη συζήτηση, ήταν η συνεχής υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ της χώρας και τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει καθώς επίσης και οι σημαντικές δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ μετά και από τις πρόσφατες ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού. Αναδείχθηκε το έλλειμμα πραγματικής αυτονομίας των Πανεπιστημίων, δείγμα της οποίας είναι όπως είπαν και οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια δεν έχουν πραγματικό ρόλο στον ορισμό των εισακτέων φοιτητών σε σχέση και με τους πόρους τους οποίους διαθέτουν προκειμένου να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι το Ποτάμι τόσο στον δημόσιο διάλογο όσο και στη Βουλή στηρίζει έμπρακτα όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και βέβαια αυτή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να ανασχεθεί πλέον το φαινόμενο του brain-drain. Συμφώνησε και ανέφερε ότι είναι βασική πρόταση του Ποταμιού, η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα ελληνικά Πανεπιστήμια ενώ τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της αξιολόγησης, μια απαγορευμένη λέξη, όπως χαρακτηριστικά είπε για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τέλος στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά για τις συνεχόμενες αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες έχουν προκαλέσει αρρυθμίες και αναστάτωση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα