Αγώνας δρόμου για την πρώτη αξιολόγηση

Αγώνα δρόμου υψηλών απαιτήσεων ξεκίνησε ήδη η νέα κυβέρνηση, με στόχο μια επιτυχή πρώτη αξιολόγηση. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την επίσκεψη των κλιμακίων των δανειστών, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από προαπαιτούμενα ή, εναλλακτικά, να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των… θεσμών για την αναβολή κάποιων από αυτών.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

 

Μολονότι μέχρι ώρας δεν έχει επισημοποιηθεί το ακριβές ραντεβού, η κυβέρνηση περιμένει την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών εντός του φθινοπώρου για να υλοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς χθες πότε θα μεταβούν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, απάντησε ότι όπως έχει συμφωνηθεί αυτό θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τότε θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με τις ελληνικές αρχές τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Την ίδια ώρα, πηγή της Ευρωζώνης, ερωτηθείσα σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, απάντησε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες την Πέμπτη δεν έγινε συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.

Η κυβέρνηση πάντως, μπροστά στον κίνδυνο να μην είναι έτοιμη, ήδη έχει ξεκινήσει μια άλλου είδους διαπραγμάτευση ώστε να μεταθέσει για αργότερα κάποια από τα σκληρά μέτρα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, η κυβέρνηση πρόλαβε να εφαρμόσει το 61% των προαπαιτουμένων μέσα σε μόλις δύο μήνες (από τις 16 Ιουλίου που τα ψήφισε). Τώρα ζητάει να κλείσει η αξιολόγηση με ένα συμβιβασμό στα 2/3 των μέτρων, χωρίς πλήρη εφαρμογή τους.

Πληροφορίες θέλουν μερίδα των Ευρωπαίων δανειστών να τάσσεται υπέρ της ελληνικής άποψης ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν 100 προαπαιτούμενα σε 100 ημέρες, αλλά ότι πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα κάποια βασικά και η εφαρμογή να ξεκινήσει από τα σχετικά πιο εύκολα, ώστε να μείνουν για αργότερα (έως τις αρχές του επόμενου έτους) τα πιο καυτά και δύσκολα. Στη φάση αυτή δηλαδή η κυβέρνηση θέλει να μην ανοίξει συζήτηση για πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, να μείνουν στην άκρη οι αλλαγές του Οκτωβρίου για τη φορολογία εισοδήματος (συντελεστές, φοροαπαλλαγές), αλλά και να αναβληθούν ή τροποποιηθούν κάποια επώδυνα μέτρα που μερικά ισχύουν, όπως π.χ. για τους αγρότες, τον ΦΠΑ κ.λπ.

 

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, όμως, λίστα με όλα τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες 100 ημέρες, μέχρι τα τέλη του έτους δηλαδή, καταγράφει το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτόν η Αθήνα θα τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου ώστε να λάβει χρηματοδότηση.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του 2015 είναι οι εξής:

# Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015, να προετοιμάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για τα έτη 2016-19.

# Σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του εισοδήματος για τους αγρότες –τώρα στο 13%– με τα ποσοστά να καθορίζονται στο 20% το 2016 και 26% το 2017.

# Κατάργηση της επιδότησης του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016

# Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες με διεθνή διαγωνισμό και τα τέλη ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

# Πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. Εκτιμάται ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας –Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank– θα απαιτήσουν έως και 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στα γνωστά «τεστ αντοχής» για να καθοριστεί επακριβώς το κεφαλαιακό έλλειμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι άμεσες για να προλάβουν τη νέα ρήτρα διάσωσης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου που συμπεριλαμβάνει στη διάσωση των τραπεζών και τους καταθέτες μέσω bail in.

# Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 για το συνταξιοδοτικό σύστημα και αυτές να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 1,25% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016.

# Η κυβέρνηση πρέπει να παγιώσει τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία και τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης αλληλεγγύης στις χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ) μέχρι τον Δεκέμβριο το 2019.

# Αποσαφήνιση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 67. Η Αθήνα συμφώνησε τον Αύγουστο να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης για τους νέους συνταξιούχους στα 67 έτη και να μειωθούν οι πρόωρες συντάξεις.

# Έως τον Δεκέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν ένα συνολικό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

# Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί ή να ξεκινήσει τη διαδικασία για να εγκρίνει δεκάδες, εν αναμονή, συστάσεις του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως των συμβολαιογράφων.

# Μέχρι τον Οκτώβριο η Αθήνα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, εκτός αν ένα εναλλακτικό σχήμα μπορεί να φέρει ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα