Ακροδεξιός και μέλος νεοναζιστικής οργάνωσης ο δολοφόνος της Βρετανής βουλευτού

Έχει σοκάρει όλο τον πλανήτη η είδηση της δολοφονίας της βρετανίδας βουλευτίνας των Εργατικών, Τζο Κοξ από υποστηρικτή του Brexit.Η άτυχη 42χρονη δέχθηκε επίθεση στην περιοχή Μπρίστολ κοντά στο Λιντς από τον Τόμας Μέιρ ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στην περιφέρειά της

Ποιος όμως είναι ο δολόφονος της βρετανίδας βουλευτίνας; Μέλος ακροδεξιών οργανώσεων και υποστηρικτής του Brexit είναι ο άνδρας που έκοψε το νήμα της ζωής της Βρετανίδας βουλευτής Τζο Κοξ,  προκαλώντας σοκ σε όλη την Ευρώπη.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά την ώρα της επίθεσης στην βουλευτή φώναζε «Πρώτα η Βρετανία», παραπέμποντας στο ακροδεξιό κίνημα Britain First.

Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, όπως ήταν λογικό, η δολοφονία της 42χρονης ανερχόμενης πολιτικού συνδέθηκε με τη μάχη για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα γίνει στη Μεγάλη Βρετανία την ερχόμενη Πέμπτη. Αναπόφευκτη ήταν και σύνδεση του δολοφόνου με την καμπάνια υπέρ του Brexit, τη στιγμή, μάλιστα, που η δολοφονηθείσα βουλευτής είχε πάρει σαφή θέση υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Μια μέρα πριν τη δολοφονία, μάλιστα, μαζί με τον άνδρα της και τα παιδιά της είχε λάβει μέρος στη… ναυμαχία του Τάμεση ανεμίζοντας μια σημαία με το «in».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι εκπρόσωπος του κινήματος έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τον δράστη του τραγικού περιστατικού, τονίζοντας πως ο 52χρονος Μερ δεν είχε καμία σχέση με το Britain First.

Δημοσιεύματα πάντως στο βρετανικό τύπο, αναφέρονται στο ακροδεξιό προφίλ του δράστη. Ο Independent αναφέρει ότι ο Μερ, ο δολοφόνος, ήταν για πολλά χρόνια μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο που επί πολλά έτη πραγματοποιούσε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδέεται με το απαρτχάιντ. Πρόκειται για την οργάνωση Springbok Club.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο δολοφόνος της Κοξ ήταν μέλος της οργάνωσης εδώ και μια 10ετία.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, τγ Southern Poverty Law Center,ο Μερ είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κατά την ίδια οργάνωση, ο δολοφόνος της Κοξ έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό».

Τον είδαν λίγο πριν τη δολοφονία

Γείτονες δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Mair ζούσε σε αυτό το σπίτι τα τελευταία 40 χρόνια μαζί με μια γυναίκα. συγγενή του, η οποία όμως πέθανε μερικά χρόνια πριν, αφήνοντάς τον μόνο του.

Δυο γυναίκες που διαμένουν κοντά δήλωσαν ότι είχαν τον άνδρα μόλις μισή ώρα πριν την επίθεση. «Τον είδα να κρατάει μια τσάντα και να φοράει ένα καπέλο τύπο τζόκεϊ. Φαινόταν πολύ ήρεμος και κανονικός.» δηλώνει μια από τις κατοίκους και προσθέτει: «Ηταν ήσυχος άνθρωπος. Κλειστός χαρακτήρας. Τον γνωρίζαμε από τότε που περιποιείτο τους κήπους μας».

Φρόντιζε τους κήπους των γειτόνων του

Μια άλλη γειτόνισσα δήλωσε ότι δεν φαινόταν ο άνδρας να έχει κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και ότι απλά ασχολείτο με το να περιποιείται τους κήπους της γειτονιάς.

Τα παιδιά της περιοχής τον περιγράφουν ως έναν ήσυχο άνθρωπο που εκνευριζόταν μόνον όταν φώναζαν πίσω από τον τοίχο της αυλής του.

«Ολα αυτά που ακούμε τώρα είναι σε πλήρη αντίθεση με τον άνθρωπο που εμείς γνωρίζαμε. Εμείς ξέραμε έναν άνθρωπο που βοηθούσε τους γύρω του εθελοντικά», είπε ένας άλλος γείτονας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα