Αντιμέτωπη με αντάρτικο 100 βουλευτών της η Μέρκελ

Αντιμέτωπη με αντάρτικο 100 βουλευτών της βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, αφού στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών έχουν συγκεντρώσει 100 υπογραφές κατά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.  Αυτό  αναφέρει δημοσίευμα των “Τimes”, αλλά και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Όπως γράφουν τα δημοσιεύματα, οι βουλευτές του CDU ετοιμάζονται να αντιταχθούν στην καγκελάριο αναφορικά με ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Το άρθρο των “Times” αναφέρει πως αυτή η εξέλιξη δεν επιτρέπει στη Γερμανίδα καγκελάριο να αποκλιμακώσει τη στάση της έναντι της Ελλάδας και σίγουρα της δένει τα χέρια ως προς την πιθανότητα να αποδεχθεί η Γερμανία κάποια πιθανή απομείωση του ελληνικού χρέους που αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Συνεργάτης της Μέρκελ: Οι Έλληνες είπαν «Όχι» – Τώρα κι εμείς θα πούμε το δικό μας

Την ίδια ώρα, ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (το βαυαρικό κόμμα που συνεργάζεται με το CDU) λέει: «Οι Έλληνες είχαν το δικαίωμα να πουν ‘όχι’ στο δημοψήφισμα, και τώρα έχουμε εμείς το δικαίωμα να πούμε ‘όχι’. Τώρα, έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να ψηφίσουμε το ίδιο. Δεν γνωρίζω κανένα συνάδελφό μου στην πολιτική ομάδα που να βλέπει μια βάση σε αυτή τη συμφωνία για παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές, αναγκαστικά, είναι αποκομμένοι από τη βάση του κόμματος, επομένως δεν μπορούν να ξέρουν πώς σκέφτονται οι απλοί άνθρωποι. Αυτό που λαμβάνουμε εμείς είναι ότι όπως οι Έλληνες είναι δικαίωμα να πουν ‘Όχι’, το ίδιο δικαίωμα έχουμε κι εμείς να πούμε το δικό μας».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για πιθανό «φιάσκο της Μέρκελ» σε περίπτωση που φέρει τη συμφωνία στην Κάτω Βουλή. Και τούτο διότι έχει παρέλθει η εποχή που το 2010 μόλις τέσσερις βουλευτές είχαν ταχθεί εναντίον του πρώτου προγράμματος για την Ελλάδα. Στα επόμενα χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα, το κύμα άρνησης μεγάλωσε. Τον περασμένο Φεβρουάριο εναντίον της επέκτασης ψήφισαν 29 βουλευτές, ενώ συνολικά 100 είχαν ταχθεί, επίσης, εναντίον, αλλά τελικά πιέστηκαν να ψηφίσουν υπέρ.

Ένα νέο πακέτο βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ελλάδα, είπε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του CDU, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ: «Υπάρχει έλλειψη οικονομικής ισχύος, ανταγωνιστικότητας και μια πραγματικά αποτελεσματική διοίκηση στην Ελλάδα», σχολίασε ο βουλευτής στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Αντιδράσεις όμως εκδηλώνονται και από τους Σοσιαλδημοκράτες, τον άλλο εταίρο της κυβέρνησης συνεργασίας, με επικεφαλής τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο ηγέτης της παράταξης πριν από λίγες μέρες χαρακτήρισε «ως πολύ αφελή» την απόφαση που ελήφθη πριν από 15 χρόνια για την εισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης δεν λειτούργησαν. Σημειώνεται ότι ο συνασπισμός της Μέρκελ, μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες, απαρτίζουν το 80% των μελών του Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα