«Αντισυνταγματικό το claw back»

Αντισυνταγματικό, και αντίθετο στην ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι το claw back, δηλαδή ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών δαπανών περίθαλψης. Ο επίμαχος μηχανισμός προβλέπει «αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής των γιατρών και λοιπών παροχών υπηρεσιών υγείας (Ιατρικά Κέντρα, κ.λπ.) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αυτό υποστηρίζουν με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Συγκεκριμένα , η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, κ.λπ. που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (κλινικές, κ.λπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού. Το ποσό που υπερβαίνεται πρέπει να επιστραφεί. Aπό τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Το claw back υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση και καταβάλλεται από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας μέσα σε έναν μήνα από την πιστοποίησή του, σε λογαριασμό Τραπέζης του ΕΟΠΥΥ. Σε αντίθετη περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποφασίσει τη διακοπή της σύμβασης του συμβεβλημένου παρόχου με τον Οργανισμό.

Στην προσφυγή τους ο ΠΙΣ τονίζει ότι με το claw back οι γιατροί επιβαρύνονται με υπέρμετρη και δυσανάλογη δαπάνη και καλούνται στην ουσία οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα να σηκώσουν όλο το βάρος μείωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο ΙΣΑ το claw back υποχρεώνει τους γιατρούς να προβαίνουν σε επιστροφές. Με την μόνη διαφορά που οι γιατροί δεν εισέπραξαν τίποτα «αχρεωστήτως ή αδικαιολόγητα» για να το επιστρέψουν. Βασικά ζητείται να επιστρέψουν ποσά τα οποία «δεν έχουν εισπράξει, καθώς όπως είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές στους γιατρούς μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις», αναφέρει ο Σύλλογος. Δηλαδή, σημειώνει ο ΙΣΑ ζητείται «να επιστραφούν ποσά με claw back τα οποία ουδέποτε έχουν εισπράξει οι γιατροί».
Ακόμη, αναφέρει ο ΙΣΑ το claw back έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αφού ουσιαστικά αποτελεί κυρώσεις και ποινές, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα ιατρεία, αφού το ποσοστό κέρδους είναι πλέον απαγορευτικό και απόλυτα δυσανάλογο με τα έξοδα που έχουν οι γιατροί.

Με την επιστροφή ποσών υπό την μορφή claw back θίγεται το δικαίωμα στην περιουσία και την ιδιοκτησία των γιατρών, ενώ μειώνεται αυθαίρετα και οι αμοιβές των γιατρών. Επίσης, υποστηρίζει ο ΙΣΑ ότι οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να καταβάλλουν αναδρομικά ποσά προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία αυθαίρετα έχει ορίσει ο επίμαχος Οργανισμός με «αδιαφανή τρόπο», κάτι που έχει ως συνέπεια να τίθενται περιορισμοί στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Οι περιορισμοί αυτοί –συνεχίζει ο ΙΣΑ– οδηγούν τους γιατρούς σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των υπέρογκων δαπανών που καλούνται να καταβάλλου, αλλά και λόγω των οφειλών παρελθόντων ετών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών Ταμείων προς τους γιατρούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα