Απορριπτική εισήγηση στις προσφυγές κατά της αξιολόγησης

Την απόρριψη των προσφυγών της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κατά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο σύμβουλος Μιχάλης Βηλαράς.

Ο εισηγητής αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχουν εκτελεστό χαρακτήρα και συνεπώς δεν μπορούν να ακυρωθούν ενώ ως προς τη μη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ, ο ίδιος κρίνει ότι μπορεί να υπάρξει θεραπεία μέσω του νόμου 4274/2014 που προβλέπει την έκδοση προδικαστικής απόφασης για να αρθεί η πλημμέλεια από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθούν οι προσφυγές της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των εγκυκλίων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ζητούν να ακυρωθεί επίσης η απόφαση της γενικής γραμματέως αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται στις προσφυγές ο νόμος 4250/2014 που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, όπως είναι επίσης προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος. Παράλληλα, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, κ.λπ. ότι οι εγκύκλιοι είναι ανυπόστατες καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση της ΑΔΕΔΥ που ζητούσε να ανασταλούν οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα