Αξιολόγηση, μέρισμα και ανοιξιάτικες κάλπες

 

 Να κλείσει την αξιολόγηση και να δώσει μέρισμα. Αυτό είναι το δίπτυχο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση. Και στο βάθος βρίσκεται η προετοιμασία για την εκλογική αναμέτρηση ή την πολυδιαφημισμένη έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά υπό το βάρος της ομολογίας για αδιέξοδη υπερφορολογία.

 Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα. Η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά θα πετύχει δημοσιονομική υπεραπόδοση και θα βρίσκεται ξανά εντός στόχων και το 2018», τόνισε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα ασφάλειας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Η χρονιά θα κλείσει με την οικονομία να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2%, προσέθεσε, καταλογίζοντας αδιέξοδο στην Ν.Δ. και κάνοντας πως δεν κατάλαβε τα όσα είπαν μια μέρα νωρίτερα Τσακαλώτος – Χουλιαράκης για αδιέξοδη υπερφορολογία.

«Η χώρα επέστρεψε με πολύ ευνοϊκότερους όρους, από την τελευταία φορά, στις αγορές. Αναβαθμίζει διαρκώς την θέση της στις διεθνείς εξελίξεις. Και αναγνωρίζεται καθολικά», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Και η αξιολόγηση όντως θα κλείσει. Όχι όμως τόσο σύντομα όσο θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, μιας και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις θεωρούν εφικτό στόχο τον Ιανουάριο.

Σε πρώτη φάση θα έρθει η τελική πολιτική συμφωνία για την οποία απαιτείται η ψήφιση των νέων εφαρμοστικών νόμων.

Για να γίνει όμως η πολιτική συμφωνία, θα πρέπει να προηγηθεί η  πρώτη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement-SLA). Από τις Βρυξέλλες δεν περιμένουν κάτι πριν από το τέλος του χρόνου! Οι εκκρεμότητες είναι πολλές ακόμα, οπότε απαιτείται χρόνος.

Επί της ουσίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις και ο νόμος (ή νόμοι) που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της SLA. Τα μεγάλα «αγκάθια» είναι η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ και οι ιδιωτικοποιήσεις.

 

Θέμα SOS οι ιδιωτικοποιήσεις

Ειδικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει μεγάλη σημασία και για τους δανειστές αλλά και για τις αγορές, διότι συνδέεται με τις αποφάσεις για το χρέος. Καθώς τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (περίπου 6 δισ. ευρώ προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο) αποτελούν μέρος της «εξίσωσης» των παρεμβάσεων στο χρέος, η όποια απόκλιση θα σημαίνει μεγαλύτερες αποφάσεις για την διασφάλιση της βιωσιμότητάς του…

Σε κάθε περίπτωση και εκτός απροόπτου, οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα προηγηθούν τηλεδιασκέψεις στις οποίες θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

Το πρώτο βήμα θα γίνει την Δευτέρα στο Eurogroup. Εκεί οι Θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της αποστολής στην Αθήνα, αν και στο επίκεντρο θα βρεθούν άλλα θέματα.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το ΑΕΠ και τα πλεονάσματα του 2017 και του 2018 που θα πιστοποιήσουν τις προθέσεις των θεσμών περί νέων μέτρων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει πως έχει λήξει το θέμα νέων μέτρων για το 2018, όπως και η διανομή υπερπλεονάσματος πάνω από 1,1 δισ. ευρώ φέτος, και προανήγγειλε ότι το μεγαλύτερο μέρος «θα δοθεί για κοινωνικούς σκοπούς», σε πολίτες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, αλλά και σε «κομμάτι των μεσαίων τάξεων», αφήνοντας ανοικτό να διανεμηθεί σε νέους και σε ανέργους. Ένα άλλο μέρος «θα δοθεί σε οργανισμούς που χρωστάμε», είπε. Οι Θεσμοί επιμένουν μέρος του μερίσματος να παραμείνει στα κρατικά ταμεία ως μαξιλάρι ασφαλείας για την έξοδο από το μνημόνιο.

 

Εκλογικός σχεδιασμός

Και ενόσω οι συζητήσεις με τους θεσμούς προχωρούν, στο Μέγαρο Μαξίμου καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα σενάρια περί εκλογών που μόνο σενάρια δεν είναι, όπως η «Α» έχει προ πολλού αποκαλύψει. Από την κυβέρνηση κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι τα υποκινεί για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της και υποστηρίζουν πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τετραετής.

Απαντούν δε πως εάν όντως η λύση-πακέτο για χρέος και έξοδο από το Μνημόνιο έχει συμφωνηθεί έως το καλοκαίρι θα συνιστούσε μάλλον πολιτική και εθνική αυτοχειρία η… οικειοθελής αποσταθεροποίηση με πρόωρες εκλογές μόλις λίγους μήνες πριν επιχειρηθεί η πλήρης επιστροφή στις αγορές.

Προσθέτουν δε πως με το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης και την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, όλο το βάρος θα πέσει στην επίτευξη της λύσης-πακέτο για χρέος και μεταμνημονιακό καθεστώς – μιας λύσης, που το επιθυμητό της πλαίσιο περιέγραψε ήδη στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνει εγγυημένη επιστροφή στις αγορές μέσω ενός ισχυρού ταμειακού αποθέματος, μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα συνδεθούν με τις εκκρεμείς διαρθρωτικές αλλαγές και μια μορφή «ήπιας» εποπτείας. Στόχος είναι η εποπτεία αυτή, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, να κινείται μέσα «στο πλαίσιο των υπαρκτών θεσμών της Ε.Ε.».

Πάντως γίνεται εύκολα αντιληπτό πως στο Μέγαρο Μαξίμου εξυπηρετούνται να θεωρούν πως όλα θα έχουν αίσια έκβαση. Γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τον εκλογικό σχεδιασμό, και μάλιστα χωρίς να έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας.

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΙΟΤΙ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα