Αποστολή εξετελέσθη για τον «Τσίπρα εξωτερικού»

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ CLINTON GLOBAL INITIATIVE

Αφήνοντας στην άκρη τα… πουρνάρια (τουτέστιν τα όντως πολύ κακά αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα) και περιοριζόμενοι στον «γάμο», δηλαδή στην ουσία των επαφών που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ένα είναι το κεντρικό στοιχείο που προκύπτει: ο Αλέξης Τσίπρας «ντύνει» το διεθνές προφίλ και το δικό του και της κυβέρνησής του με το κοστούμι της μετριοπάθειας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Διεθνή Διάσκεψη για την Αναπτυξιακή Ατζέντα 2015. Το ίδιο έπραξε και στο ετήσιο συνέδριο Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε το «παρών», απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις του πρώην πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.

Και στις δύο «περιστάσεις» ο κ. Τσίπρας έφερε καταρχάς στο προσκήνιο το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την αναγκαιότητα αυτό να καταστεί βιώσιμο μέσω της αναδιάρθρωσης του, σε μια διαδικασία που θα είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, χωρίς να επιτρέπεται πλέον η αναπαραγωγή των μοντέλων που δημιούργησαν την ελληνική «μαύρη τρύπα».

Αναφορικά τώρα με το ζήτημα των επενδύσεων ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνησή του μόνο εχθρική δεν είναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία όπως της καταλογίζεται. Το αντίθετο μάλιστα…. Ειδικά απέναντι στον ερωτώντα Μπιλ Κλίντον ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «οι ξένοι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι και θα έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση με καθαρή εντολή να φέρει αλλαγές στην χώρα». Για να συμπληρώσει εμφατικά: «Η Ελλάδα θα γίνει σε λίγα χρόνια ένας προνομιακός προορισμός ξένων επενδύσεων, είναι η άποψή μου και η επιθυμία μου».

Στο ίδιο… ντιμπέιτ με τον πρώην πλανητάρχη, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε, εξάλλου, αποφασισμένος για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον κρατικό μηχανισμό τη φορολογία και τη δικαιοσύνη ώστε συνολικά η δημόσια διοίκηση να καταστεί πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

Φιλική αντιμετώπιση…
Τι άλλο μπορεί να κρατήσουμε από το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ; Το εν γένει φιλικό (ή τουλάχιστον λιγότερο καχύποπτο) κλίμα για τη χώρα μας. Καταρχάς στον ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα ακροατήριο στο οποίο στη μεγάλη πλειοψηφία του ήταν ευνοϊκά διακείμενο στις ελληνικές θέσεις, μιας και η αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών τίθεται πλέον όλο και πιο δυναμικά από την πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ, ως επί το πλείστον αναπτυσσόμενες χώρες και χώρες της Αφρικής της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Από την άλλη, και στο συνέδριο του ιδρύματος Κλίντον, ο κ. Τσίπρας είδε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Έφερε, μάλιστα, τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες προ των ευθυνών τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τους ζητά να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν γίνεται πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα