Από Σεπτέμβριο οι εξελίξεις στο Κυπριακό

 

Το Κυπριακό και οι προσπάθειες για την επίλυσή του είναι έννοιες που συχνά-πυκνά φιγουράρουν στο ελλαδίτικο πολιτικό λεξιλόγιο, χωρίς να υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Όσο όμως κι αν πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι αναφορικά με το ακανθώδες εθνικό ζήτημα μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να περάσει η δήλωση του Τούρκου υπουργού Ε.Ε., Βολκάν Μποζκίρ, σ’υμφωνα με τη οποία οι ελπίδες για επίτευξη τελικής λύσης στο Κυπριακό μετά τον Σεπτέμβριο είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά!

Την παραπάνω ελπιδοφόρα εκτίμηση έκανε ο κ. Μποζκίρ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι «A Haber», εξηγώντας ότι «επειδή με τη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου τέθηκαν οι παράμετροι της λύσης, οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούν από το μηδέν», επομένως έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση.

Όμως υπογραμμίζει και στο σχετικό ρεπορτάζ του το κυπριακός ενημερωτικός ιστότοπος SigmaLive, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά Μποζκίρ στην παραίτηση του Σερντάρ Ντενκτάς από τη θέση του «υπουργού» τουρισμού. Συγκεκριμένα, ο Μποζκίρ είπε ότι «ο μακαριστός πατέρας του κ. Ντεντκάς ήταν ασφαλώς ο ήρωας της “ΤΔΒΚ”, ιστορικό όνομα. Αλλά ίσως ο λόγος που δεν επιλύθηκε το Κυπριακό να ήταν και ο μακαριστός Ντενκτάς. Για πολλά χρόνια όταν το Κυπριακό έφτανε σε σημείο λύσης, επεδείκνυε συνέχεια συμπεριφορά μη λύσης».

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Ε.Ε. δεν σταμάτησε εκεί τις έμμεσες βολές στον Σερντάρ Ντενκτάς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορώ να πω ότι είναι γιος του πατέρα του. Πάντα είχε τις ίδιες απόψεις με αυτόν. (Την παραίτησή του) τη βρίσκω εκτός χρόνου, ακριβώς την ώρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, όταν εμφανίστηκε μια δυνατότητα για λύση του Κυπριακού. Είναι δικαίωμα του καθενός να παραιτείται, είναι πολιτική επιλογή, αλλά η χρονική στιγμή έχει σημασία. Αυτή η παραίτηση είναι μια παραίτηση που δίνει την εικόνα του να μην βγει θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις. Μακάρι να μην παραιτείτο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα