Κυπριακό: Συνεχίζονται τα έργα από τους Τούρκους για την κατασκευή του δρόμου στην Πύλα

Τα συνεργεία αναμένεται να ρίξουν άσφαλτο μέχρι τη νεκρή ζώνη

Μετά από την άγρια επίθεση που είχαν δεχθεί οι κυανόκρανοι από τους Τουρκοκύπριους, ο δρόμος προς την Πύλα, ο οποίος κατά τους Τούρκους έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους, άρχισε και πάλι να λειτουργεί.

Συγκεκριμένα, οι Τουρκοκύπριοι συνέχισαν να κατασκευάζουν την οδό στις 15:30 της Δευτέρας (11/09). Μετά τις εργασίες πλήρωσης του δρόμου μήκους 11 χιλιομέτρων, ρίχτηκε άσφαλτος σε 1,5 χιλιόμετρο του δρόμου. Τα συνεργεία θα ρίξουν άσφαλτο μετά τις εργασίες πλήρωσης του τμήματος μέχρι την ενδιάμεση ζώνη.

Μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουν οι εργασίες

Οι οδικές εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι την ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ ενδιάμεση ζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σιωπήσει προς το παρόν, για να αποφύγουν τις ανατιπαραθέσεις.

Ακόμη, τονίζεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ότι όταν τα έργα του δρόμου φτάσουν στη νεκρή ζώνη, ο ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει θέση σχετικά με . Η πλευρά της ΤΔΒΚ, από την άλλη πλευρά, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το δρόμο ό,τι κι αν γίνει.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά είχε αναφέρει πως υπάρχει συμφωνία, πράγμα που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοίνωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί. Ο λόγος της μη επίτευξης συμφωνίας είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την τουρκική παρουσία στη νεκρή ζώνη, η οποία περιλαμβάνει την Πύλα, όπου ζουν Έλληνες και Τούρκοι, και η οποία αποτελεί το 3% του εδάφους του νησιού.

Από την άλλη πλευρά, οι Τουρκοκύπριοι, τονίζουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή και η νεκρή ζώνη, ελέγχονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και πως δεν ανήκει στους Ελληνοκύπριους.

Επεισόδια μεταξύ Τουρκοκύπριων και ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Πριν από περίπου ένα μήνα, οι κυανόκρανοι δέχθηκαν επιθέσεις από Τουρκοκύπριους μέσα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, όταν πήγαν να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία καταδικάζει το συμβάν, η επίθεση σημειώθηκε « από προσωπικό της τ/κ πλευράς σήμερα το πρωί», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που καταδικάζει το συμβάν, στη διάρκεια του οποίου, προκλήθηκαν, επιπλέον ζημιές σε οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Σοβαρό έγκλημα»

Η ανακοίνωση του φορέα αναφέρει ότι το επεισόδιο, σημειώθηκε εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς ειρηνευτές των ΗΕ παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», προστίθεται.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Ακόμη αναφέρεται πως «η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Τι ανέφερε η Κυβέρνηση για τα επεισόδια

Όπως ήταν εύλογο τα επεισόδια καταδίκασε η κυπριακή κυβέρνηση. Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφέρει: «Η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Για «ανθρωπιστικό σκοπό» φτιάχνεται ο δρόμος λέει ο Τσελίκ

Μετά από τα επεισόδια, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε σε ανάρτηση του, ότι τα έργα στα Κατεχόμενα, γίνονται για «ανθρωπιστικό σκοπό». Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  γράφει : «Ο δρόμος μεταξύ Πύλας και Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους στην Πύλα, έχει ανθρωπιστικό σκοπό.

Αντίθετα, η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο έναντι των έργων κατασκευής του δρόμου Πύλας – Άρσους είναι απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη. Η εν λόγω στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης, η οποία αποσκοπεί στην ικανοποίηση της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”, έχει βλάψει την παρουσία και την αξιοπιστία της στην Κύπρο».

Ο Τσελίκ μιλάει για την κυβέρνηση της Κύπρου ως «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης». Την ίδια ώρα, προκλητικά είναι τα όσα είπε ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς στο CNN Turk για τα γεγονότα στην Πράσινη Γραμμή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα