Αυξάνονται τα «όχι» στο ΠΑΣΟΚ

Σε πολύ δύσκολη δοκιμασία εισέρχεται το πολιτικό προσωπικό με την ψήφιση του 3ου μνημονίου. Και δεν είναι μόνο ο Τσίπρας, που κατά πάσα πιθανότητα θα απολέσει περισσότερους από 30 βουλευτές κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας. Είναι και η Ν.Δ., που έχει ανάλογα ζητήματα, όπως και το ΠΑΣΟΚ.
Μόνο που στο ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά πρέπει να κάνει ασκήσεις υψηλού ρίσκου για την ενδοκομματική ισορροπία. Ήδη μετά την επιστολή Γρηγοράκου εμφανίστηκε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είναι αρνητικός στο να ψηφίσει το 3ο μνημόνιο. Στην ίδια ρότα βρίσκεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ας σημειωθεί ήταν ο πρώτος που είχε προτείνει να αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πιει το πικρό ποτήριο.
Όλοι βέβαια στην Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν τη στάση που θα κρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το μνημόνιο του κ. Τσίπρα είναι εξαιρετικά σκληρό, πολύ χειρότερο από εκείνο που ήταν σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου (έπειτα από την παράταση της 20ής Φεβρουαρίου), και γι’ αυτό η ψήφισή του δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εκ προοιμίου και δίχως κάποιες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση. Η στάση του ΠΑΣΟΚ και οι όποιες διαφοροποιήσεις θα προκύψουν ή απλώς θα επιβεβαιωθούν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σε γενικές γραμμές, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ως «αντάλλαγμα» για την κοινοβουλευτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει και η κ. Γεννηματά. Ωστόσο, δεδομένου του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος το οποίο ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε στην κ. Γεννηματά κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, τα περιθώρια ελιγμών για το ΠΑΣΟΚ, όπως και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι μάλλον περιορισμένα.
Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου ενώ αναμένει με αγωνία το Eurogroup της Παρασκευής και, κυρίως, τη στάση των Γερμανών σε αυτό. Επισήμως, πάντως, το ΠΑΣΟΚ επικρίνει σφοδρότατα το τελικό κείμενο της συμφωνίας. «Η κυβέρνηση περνά πια οριστικά από τη δημιουργική ασάφεια στην παράδοση άνευ όρων. Επιχειρεί όμως και πάλι να αποκρύψει την πραγματικότητα, με επιλεκτικές και αυθαίρετες διαρροές, και να παρουσιάσει το νέο μνημόνιο ως επιτυχία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Από τη Χαρ. Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι «αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια» νομοθετούν το πλέον επαχθές πρόγραμμα για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Και προσθέτουν: «Προηγουμένως κατήγγειλαν την πρόταση των δύο δισ. που θα μας έβγαζε από τα μνημόνια και τώρα, αφού κατέστρεψαν την οικονομία και την οδήγησαν σε ύφεση, φέρνουν νέο μνημόνιο που επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με 14 δισ. ευρώ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα