“Αυτόνομη η πορεία της Δημ. Συμπαράταξης”

Τη δική της απάντηση στα όσα έγιναν στην κοινή συνεδρίαση των Κεντρικών Επιτροπών των κομμάτων και των κινήσεων που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη έδωσε η Φώφη Γεννηματά σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί.
Η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως “η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αυτόνομος πόλος, σαφώς οριοθετημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., επανέλαβε χαρακτηρίζοντας ως τεχνητό το δίπολο των δύο μεγάλων κομμάτων και επέμεινε στην πρότασή της για την ανάγκη συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
«Δεν είναι λύση η διακυβέρνηση από ένα κόμμα με ένα άλλο συμπλήρωμα, η χώρα έχει ανάγκη από τη συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης ότι μπορεί μόνος του; Αναλογίζεται την ευθύνη που αναλαμβάνει;» διερωτήθηκε και κάλεσε τους πολίτες να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στις επόμενες εκλογές.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αστειότητες την κριτική που ασκήθηκε σχετικά με το ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στήριξε τις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα του ΕΣΡ. Ανέφερε ότι η θεωρία περί πολιτικής συναλλαγής είναι χυδαία επίθεση κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Με τη στάση μας υποχρεώσαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να υποχωρήσουν και να συμβιβαστούν» υποστήριξε η κ. Γεννηματά.
Παράλληλα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη διαφοροποίηση Βενιζέλου κάνοντας λόγο για παρεξήγηση που δεν αφορά κανέναν.
Για τις επιθέσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ
• Είναι απαράδεκτο, χυδαίο, το έχω διαψεύσει κατηγορηματικά να μας κατηγορούν για πολιτική συναλλαγή. Η παράταξή μας, δέχεται λυσσαλέο χτύπημα αυτή τη στιγμή επειδή είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στη λογική της αυτόνομης πορείας. Όσες πιέσεις και εάν δεχτήκαμε, δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και όσες επιθέσεις και εάν δεχόμαστε δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα της Ν.Δ.
* Για την επίσκεψη Ομπάμα
Τρεις παρατηρήσεις. Το πρώτο είναι ότι μια επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη χώρα είναι μια σοβαρή επίσκεψη και κανείς δεν πρέπει να την υποτιμά.
Δεύτερο σημείο. Είναι προφανές το γεγονός ότι είναι απερχόμενος πια ο κ. Ομπάμα. Το ότι δεν έχει υπάρξει αυτή η συγκεκριμένη αλλαγή, ότι δεν έχει εκλεγεί η κυρία Κλίντον, αλλά ο κ. Τραμπ, δημιουργεί θέματα σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί από την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου. Σίγουρα δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλες οι προσδοκίες.
Το τρίτο όμως και σημαντικότερο, για μένα, ζήτημα είναι ότι θα πρέπει επιτέλους στη χώρα να ξεφύγουμε από τη λογική ότι περιμένουμε από κάπου ένα μάγο με δώρα, ένα μαγικό χέρι, ένα σωτήρα που θα λύσει ως δια μαγείας όλα μας τα προβλήματα. Θα πρέπει να βάλουμε ως προτεραιότητα να συνεννοηθεί το πολιτικό σύστημα και να υπάρξει η κοινωνική συναίνεση.
Να καταστρώσουμε ένα δικό μας σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και με ενωμένο το πολιτικό σύστημα και με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να διεκδικήσουμε και την ουσιαστική αλλαγή αυτής της τόσο βαριάς συμφωνίας και κυρίως τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους. Όχι με επικοινωνιακά τρυκ, αλλά με πραγματικές ρυθμίσεις.
Για το ενδεχόμενο εκλογών
Εάν με ρωτάτε πότε έπρεπε να φύγει αυτή η κυβέρνηση, σας λέω χθες. Είμαι η πρώτη που ζήτησα την παραίτηση της κυβέρνησης από τον Απρίλιο, εάν δεν κάνω λάθος, του 2016, τότε που φαινόταν πώς θα κλείσει την αξιολόγηση και έλεγα ότι πρέπει μια άλλη κυβέρνηση να ολοκληρώσει αυτή την διαπραγμάτευση.
Για την ενότητα της Κεντροαριστεράς
Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Εμείς λοιπόν είπαμε το εξής: Τέρμα οι Επιτροπές, τα φόρουμ, η εσωστρέφεια και οι ομφαλοσκοπήσεις. Εμείς προχωράμε με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχουμε θέσει το πλαίσιο της αυτόνομης πορείας, της εθνικής γραμμής και της εθνικής συνεννόησης. Το ΚΙΔΗΣΟ επί εννέα μήνες δεν έχει απαντήσει, δεν έχει προσχωρήσει. Ό,τι λοιπόν σας είπα ισχύει και γι’ αυτό. Αλλά θέλω να κάνω εδώ μια επισήμανση: Όσοι δήλωσαν ή δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, δε μπορεί να κάνουν συναντήσεις και να κόπτονται για το τί θα γίνει στην Κεντροαριστερά. Είναι προφανώς ότι δεν τους αφορά.
Και από την άλλη πλευρά, άνθρωποι και στελέχη που στηρίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη και πιστεύουν ότι ακόμη ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς, το ηθικό γι’ αυτούς είναι να συμπορευθούν με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Στην Κομοτηνή
Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη 16 Νοεμβρίου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα επισκεφθεί τη Κομοτηνή. Με βάση το πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε θα συναντηθεί για λίγα λεπτά (περίπου 15) με τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Πετρίδη και εν συνεχεία θα συναντηθεί με φορείς στο Εμπορικό επιμελητήριο. Μετά θα έχει συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, ενώ το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση European Youth Plan στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα