Βαθιά πληγή στην κυβέρνηση άνοιξαν οι πλειστηριασμοί

Μάταια προσπαθεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με συνεχείς δηλώσεις

Μετά τις πρωινές του δηλώσεις σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος αναγκάστηκε να επανέλθει στο θέμα των πλειστηριασμών ώστε να αλλάξει την εντύπωση που έχει αποτυπωθεί πια μετά και τα σοβαρά επεισόδια στο ειρηνοδικείο Αθηνών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί πως, παρά την προσπάθεια να πείσουν ότι δεν απειλείται η λαϊκή πρώτη κατοικία, οι εικόνες από τα επεισόδια έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά και έχουν θορυβήσει τους χιλιάδες ιδιοκτήτες που αδυνατούν να πληρώσουν την δόση τους.
«Το ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και ως τέτοιο ακριβώς το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Στην αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του προβλήματος πρέπει να σταθμίσουμε δύο διαφορετικές ανάγκες. Από τη μία μεριά, την ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για την συγκρότηση ενός βιώσιμου ακριβώς μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία και από την άλλη μεριά, την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας.
Επειδή η παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών είναι τεράστια σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο. Αυτό το νομικό πλαίσιο προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Και η αξία της πρώτης κατοικίας, η οποία προστατεύεται, ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες οι οποίοι κατέχουν την ιδιότητα του εμπόρου και επομένως δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.
Με αυτή την έννοια, θέλω να τονίσω ότι κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Ωστόσο, να επαναλάβω ότι είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό.
Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο δεν κατανοούμε είναι όλους όσους με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών» δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από χθες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από δηλώσεις του παρελθόντος που οι χρήστες επαναφέρουν και σύμφωνα με τις οποίες οι πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ απέρριπταν κάθε σενάριο πλειστηριασμού».

Την σκυτάλη πήραν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, οι οποίοι με  δηλώσεις τους μετά  την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό στηλίτευσαν έντονα την «παραπληροφόρηση» και όσους «με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση όπου συζητήθηκε και το θέμα των πλειστηριασμών, κεντρικό αντικείμενο αποτέλεσε η ενημέρωση για την πορεία της αξιολόγησης.

«Πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, όλοι να κατανοούμε τι γίνεται», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να είχαν φέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Δηλαδή, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα», σημείωσε.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι από τον κατάλογο που δόθηκε στην δημοσιότητα, δεν υπήρχε κανένα ακίνητο πρώτης κατοικίας το οποίο να αφορά δανειολήπτη, δηλαδή έναν πολίτη και την τράπεζα, και τα ακίνητα αυτά είχαν να κάνουν με οφειλές πάρα πολλών χιλιάδων ευρώ έως και εκατομμυρίων. Αναφερθείς σε χθεσινή περίπτωση ακινήτου που εκπλειστηριάστηκε και το δάνειο του οποίου ήταν 1.450.000 ελβετικά φράγκα, εξήγησε ότι «αυτοί που διαμαρτύρονταν εκείνη τη στιγμή κάτω από το γραφείο της συμβολαιογράφου που διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, προστάτευαν τον συγκεκριμένο κακοπληρωτή , ο οποίος, από τις πληροφορίες που έχουμε, εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα