Βερολινέζικες τορπίλες στο ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία

Να τορπιλίσει την επιτυχία τού προσεχούς ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία επιχειρεί το Βερολίνο, και μάλιστα τη στιγμή που είναι ευρέως γνωστό πως σχεδόν αποκλειστικό θέμα συζήτησης θα είναι αυτό της μετανάστευσης. Η Ελλάδα θέλει να βάλει φραγμό στους πρόσφυγες που περνούν στη χώρα, την ώρα που η Γερμανία επιμένει να ζητά από την Αθήνα και τη Ρώμη να σηκώσουν το βάρος.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με μια απίστευτη δήλωση το Βερολίνο παρεμβαίνει στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του την Τουρκία και αποδυναμώνει τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα.
Το πρωί της Παρασκευής ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατό τα κέντρα υποδοχής προσφύγων (hotspots) στην Ελλάδα και την Ιταλία ενώ, αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για εγκατάσταση hotspots στην Τουρκία, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με την Άγκυρα «και όχι διμερώς μεταξύ των Ευρωπαίων». Αυτό λίγες ώρες μετά τη σύνοδο κορυφής, οπότε και ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα που σύμφωνα και με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
«Πρώτα είμαστε της άποψης ότι θα έπρεπε να συγκεντρωθούμε στο να κάνουμε πραγματικότητα τα hotspots, τα οποία έχουν αποφασιστεί από ευρωπαϊκά συμβούλια στο παρελθόν, δηλαδή τα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία. Και για αυτό μίλησε χθες η καγκελάριος», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και ανέφερε ότι «υπάρχει κάποια πρόοδος, αλλά όλα θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα».
«Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να προχωρήσουν αυτά τα hotspots. Για περαιτέρω θέματα με την Τουρκία θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία και όχι διμερώς μεταξύ των Ευρωπαίων», πρόσθεσε.
Η δήλωση αυτή αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας, η οποία διαπραγματεύεται σκληρά σέρνοντας μέχρι και την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ στο παιχνίδι της, ώστε να πετύχει το μέγιστο κέρδος για λογαριασμό της και ίσως το ευρωπαϊκό διαβατήριο.
Προτεραιότητα για την Άγκυρα είναι η ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., η οικονομική ενίσχυσή της, αλλά και η περαιτέρω ανοχή της Ε.Ε. στο Κουρδικό ζήτημα, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην αντζέντα του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του δεν μπορεί παρά να ελπίζει σε μια –απίθανη– καλή στάση των συνομιλητών του, πάντα όμως με ανταλλάγματα. Το μόνο πρακτικό αντάλλαγμα που θα μπορούσε να προσφέρει σκοντάφτει στο Κυπριακό, μιας και είναι πάγια θέση της Ελλάδας πως η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να λυθεί το ζήτημα αυτό.
Στη φαρέτρα όμως του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει πρόσφατη δήλωση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, οπότε και ξεκαθαρίστηκε –εκ νέου– πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κατοχή. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η επικείμενη –στις 4 Δεκεμβρίου– επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Αθήνα, και μάλιστα αφού πρώτα βρεθεί στην Αττάλεια στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα στις 20 Νοεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των G-20.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αττάλεια, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες για επίλυση του Κυπριακού εντός της προσεχούς άνοιξης, εξέλιξη που η Ουάσινγκτον θεωρεί πολύ πιθανή.
Το Κυπριακό είναι το δεύτερο θέμα μετά το προσφυγικό που θα συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλ. Τσίπρας, πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, θα έχει επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως εκτός του Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί εκτός πρωτοκόλλου και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Πέραν του Κυπριακού, ο Τζον Κέρι θα συζητήσει στην Αθήνα το προσφυγικό και το θέμα της ενέργειας, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε δήλωση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να φθάσουν άμεσα σε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκατ. πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται έτσι να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στα τέλη του Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. πρόκειται επίσης να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για τα έτη 2016-2017, χρήματα που απαιτούνται να καταβληθούν από τα κράτη μέλη, καθώς ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλιο 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο…

Επιμένει για λύση στα τουρκικά παράλια
Την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στη Μάλτα. «Ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διέρχεται μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η γειτονική χώρα είναι από τους πρώτους σταθμούς των προσφύγων.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «είναι σαφές ότι η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί –πόσω μάλλον η Ελλάδα– συνίσταται στην αμοιβαία κατανόηση με την Τουρκία». Ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα