Βρέθηκε η σοκολάτα–«φάρμακο»

Μία σοκολάτα τόσο… υγιεινή που θα μπορούσε να καταναλωθεί ως φάρμακο φέρεται να έχει εφευρεθεί από επιστήμονες στις ΗΠΑ. Οι εν λόγω «θαυματοποιοί» εργάζονται στην αμερικανική σοκολατοποιία Kuka Xoco (σ.σ. έχει την έδρα της στη Βοστώνη και ειδικεύεται βοτανολογικές τεχνολογίες) και ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει τη «φαρμακευτική σοκολάτα», η οποία περιέχει μόλις 35 λίπος!

Το κακάο, που και το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών και ιχνοστοιχείων, τα οποία είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, όπως για παράδειγμα η προστασία του νευρικού συστήματος, η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης και η μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο το κακάο έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα: είναι πολύ πικρό!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλές σοκολατοβιομηχανίες αναγκάζονται να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας λίπος και ζάχαρη, γεγονός που εξαλείφει στην πραγματικότητα το υγειονομικό θετικό πρόσημο του κακάο.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, στην Kuka Xoco ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα νέο παράγοντα εκπίκρυνσης ο οποίος απαντάται σε ένα ελάχιστα διαδεδομένο βότανο που φύεται στην περιοχή των Άνδεων της Βολιβίας και στο Περού. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, μικρογραμμάρια του παραπάνω φυτικού εκχυλίσματος, στην Kuka Xoco λένε ότι μπορούν να… ξεπικρίσουν μεγάλες ποσότητες άγλυκου κακάο και επομένως να φτιάξουν ένα πρωτότυπο σοκολάτας με μόνο 35% ζάχαρη και το λίπος. Μάλιστα, μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι –όπως λένε τα στελέχη της– η δημιουργία σοκολάτας που θα περιέχει μόλις 10% λίπος και ζάχαρη.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο έλαβε χώρα το World Chocolate Forum στο οποίο ο πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της Kuka Xoco, Gregory Aharonian, δήλωσε τα εξής: «Αυτό (σ.σ. η μέθοδος που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψαν) εξαλείφει την ανάγκη για χρήση ζάχαρης, γλυκαντικών ουσιών και μεγάλου μέρους λίπους στη σοκολάτα, “απελευθερώνοντας” έτσι τα ιατρικά οφέλη του κακάο».

Ο Gr. Aharonian είπε επίσης ότι αν τα ανθυγιεινά συστατικά απομακρύνονται από σοκολάτα, τότε αυτή θα μπορούσε να καταναλώνεται εν είδη φαρμάκου!

Στην Kuka Xoco υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη είναι η «επόμενη νικοτίνη», επιχειρηματολογώντας ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες υπήρξαν καταστροφική επιλογή διότι οδηγούν τους καταναλωτές σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε άλλες προβληματικές επιπλοκές της υγείας τους. Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Aharonian εκτιμά ότι ο κλάδος της σοκολατοβιομηχανάις θα μπορούσε να διπλασιάσει τα ετήσια κέρδη του, υπο την προυπόθεης ότι θα μετατραπεί σε βιομηχανάι υγιεινής τροφής αφαιρώντας φυσικά πα΄πο τα προιόντα της όσο έινα ιδυνατόν το λίπος και τη ζάχαρη.

(Με στοιχεία από το independent.co.uk)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα