Γιατί η Μέι ανακοίνωσε πρόωρες κάλπες στις 8 Ιουνίου

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έρχονται στη Βρετανία μετά το διάγγελμα της Τερέζα Μέι , έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ όπου ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές  στις 8 Ιουνίου, ύστερα από την τακτική συνάντηση που είχε με τους υψηλόβαθμους υπουργούς της.«Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει σταθερότητα στην χώρα για τις αποφάσεις που πρέπει να λάβω», είπε εξηγώντας την απόφασή της η Μέι.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ότι η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την δήλωση της Μέι. Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Τι είπε στο διάγγελμά της

“Θα είναι η επιλογή ανάμεσα στην σταθερότητα με εμένα πρωθυπουργό ή μιας κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής τον Τζέρεμι Κόρμπιν που θα ανοίξει ξανά τον κύκλο των δημοψηφισμάτων. Κάθε ψήφος υπέρ των συντηρητικών θα είναι ψήφος για τη σταθερότητα” τόνισε αρχικά στο διάγελλμά της η Τερέζα Μέι.

Και συνέχισε λέγοντας: “Η Σκωτία θέλει να κάνει δεύτερο δημοψήφισμα, υπάρχουν βουλευτές που θέλουν να μην ψηφίσουν νόμους, αμφισβητούν την αποφασιστικότητά μας να φέρουμε την αποστολή μας σε πέρας. Αν δεν κάνουμε εκλογές τώρα, θα υπάρξουν εμπόδια στο Brexit και θα προκληθεί ζημιά και αστάθεια στη χώρα. Χρειαζόμαστε εκλογές και τις χρειαζόμαστε τώρα, πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την ΕΕ για το Brexit. Είχα πει όταν ανέλαβα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2020. Αλλά τώρα πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν τώρα. Αύριο θα καταθέσω το αίτημα. Προκαλώ την αντιπολίτευση, αν αμφισβητείτε την κυβέρνηση, αυτή είναι η στιγμή σας.

Απ΄ όταν έγινα πρωθυπουργός, από το δημοψήφισμα, η οικονομία πάει καλά. Η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε. και δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα. Θέλουμε συνεργασία με μια ισχυρή Ε.Ε. Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο της οικονομίας μας και των συνόρων μας. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση και προς το εθνικό συμφέρον. Αλλά τα άλλα κόμματα αντιδρούν. Υπάρχει διχασμός στη Βουλή”.

Η Μέι, επικεφαλής του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, ανέλαβε την ηγεσία του το καλοκαίρι του 2016, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος.

Για τη διάλυση του κοινοβουλίου, με βάση την εκτελεστική πράξη του 2011 για σταθερές, πενταετείς κοινοβουλευτικές θητείες, η Μέι χρειάζεται τη θετική ψήφο των δύο τρίτων των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, κάτω σώματος του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και υποστήριξε την καμπάνια για παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πλέον «αγκαλιάσει» πολιτικά την απόφαση των Βρετανών πολιτών στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για αποχώρηση από την ΕΕ και μάλιστα δείχνει έτοιμη ακόμη και για ένα «σκληρό» Brexit.

Πώς αντέδρασε ο  ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας», ανέφερε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Προκειμένου να προκηρύξει εκλογές, η Μέι χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου σε μια ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα