Γράψε σβήσε για τη νέα κυβέρνηση

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ

 

Μια κυβέρνηση που θα διορθώσει τα λάθη της προηγούμενης συνθέτει ο Αλέξης Τσίπρας με απώτερο στόχο να προωθηθούν άμεσα όλες οι μνημονιακές υποχρεώσεις ώστε η χώρα να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Μάλιστα στη σημερινή του εισήγηση στο πολιτικό όργανο εκλογικής ευθύνης, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση». Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης 7μηνης περιόδου.

«Άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία.»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του Κόμματος και της Νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Οσον αφορά τα πρόσωπα που θα συνθέσουν τη νέα κυβέρνηση, αυτά αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης του με τον Πάνο Καμμένο οπότε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπέβαλλε τις δικές του προτάσεις.

το νέο σχήμα αναμένεται να δημιουργηθεί νέο υπουργείο για το Μνημόνιο, το οποίο θα φτιαχτεί στα πρότυπα της Πορτογαλίας, όπου ένας «υπερ-υπουργός» θα αναλαμβάνει για λογαριασμό όλων των συναδέλφων του να τρέχει τα ανοιχτά ζητήματα, όσο και την αξιολόγηση.

Όσον αφορά τώρα τα ονόματα, υπάρχει η σκέψη για τη δημιουργία υπερ-υπουργείου «του Μνημονίου» το οποίο προορίζεται για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τον ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι το πιθανότερο είναι σε αυτό να μείνει ο Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τους δανειστές.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα βρεθεί και πάλι ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως παραμένει ο Πάνος Καμμένος.

Για το υπουργείο Παιδείας, η παραμονή του Αριστείδη Μπαλτά συγκεντρώνει πιθανότητα 50%. Εναλλακτικά, στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του ακαδημαϊκού και μέλους του ιδρύματος Λάτση Κώστα Γαβρόγλου.

Στο υπουργικό σχήμα αναμένεται να παραμείνουν οι Νίκος Βούτσης (με μια πιθανότητα να κατευθυνθεί στην προεδρεία της Βουλής), Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Μάρδας, Θεανώ Φωτίου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα δεχθεί να τοποθετηθεί σε κάποιο υπουργείο.

Το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα φαίνεται πως έχει ήδη πέσει ως πρόταση στην Κουμουνδούρου να παραμένει στην θέση του. Ο ίδιος όμως έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται.

Αμετακίνητος από το σχετικό χαρτοφυλάκιο κατά της διαφθοράς φαίνεται να παραμένει ο Τάκης Νικολούδης.

Για το προεδρείο της Βουλής ακούγονται εκτός του Ν. Βούτση τα ονόματα των Θοδωρή Δρίτσα και Γιάννη Δραγασάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να παραμείνουν η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος, αλλά και οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού.

Από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να συμμετέχουν στο νέο σχήμα ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι κ.κ. Τ. Κουίκ και Έλενα Κουντουρά καθώς και η κ. Μ. Κόλλια- Τσαρουχά. Πιθανή θεωρείται η επιστροφή του Γ. Πανούση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα