Γυρίζει την πλάτη της στους πρόσφυγες η Ευρώπη

Η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο, όπου μια σειρά ναυαγίων έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.600 ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς, είναι «μια τραγωδία» δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. «Πρέπει να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική δυναμικότητα για να σώζονται ζωές στη θάλασσα, διότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια τεράστια τραγωδία» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Γκουτέρες υπενθύμισε ότι «οι Ιταλοί είχαν θέσει σε εφαρμογή μια πολύ αποτελεσματική επιχείρηση, τη Mare Nostrum, για να σώζονται ζωές», ωστόσο εξέφρασε τη λύπη του διότι αυτή τερματίστηκε το περασμένο φθινόπωρο. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι το γεγονός πως δεν διαθέτουμε μια αποτελεσματική επιχείρηση διάσωσης αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου» πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Εν τω μεταξύ, πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν την επικίνδυνη διέλευση τη Μεσογείου φέτος και χιλιάδες θα χάσουν τη ζωή τους, εάν δεν γίνει τίποτε για την αντιμετώπιση αυτών που οργανώνουν τη διακίνηση των ανθρώπινων όντων, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας του ΟΗΕ.
«Είναι ώρα να σκεφτούμε πραγματικά τρόπους για να σταματήσει η πολύ επικίνδυνη διέλευση των προσφύγων σε μικρά σκάφη» που αποπλέουν από την αφρικανική ήπειρο για να φθάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Κότζι Σεκιμίζου κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Σιγκαπούρη. «Εάν δεν κάνουμε τίποτε, πιστεύω ότι αυτή τη χρονιά θα δούμε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και, στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να υπάρξουν μέχρι και 10.000 νεκροί» προειδοποίησε.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη προβλέπει μόνον 5.000 θέσεις μετεγκατάστασης στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης που θα συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με το εμπιστευτικό σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα επιζήσουν από την επικίνδυνη διέλευση της Μεσογείου (πέρυσι ανήλθαν σε 150.000) «θα στέλνονται πίσω», σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα ταχείας επανόδου που θα συντονίζεται από την Frontex.
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, δεν προβλέπεται σημαντική επέκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται έπειτα από τις αλυσιδωτές τραγωδίες στη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα