ΔΑΚΕ κατά Στουρνάρα για τις καθαρίστριες

Το Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε, με προσωρινώς εκτελεστή απόφασή του, την άμεση επαναπρόσληψη των 393 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, κρίνοντας αφενός ως «προδήλως απαραίτητες» τις θέσεις εργασίας τους για το δημόσιο συμφέρον κι αφετέρου ως αντισυνταγματική τη διαθεσιμότητά τους.

Η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα κατηγορεί τον Γιάννη Στουρνάρα πως συνεχίζει για έβδομη ημέρα να «κωφεύει», να κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες και να πράττει κατά το δοκούν, εμπαίζοντας τις δικαιωμένες καθαρίστριες που διεκδικούν το «αυτονόητο» για κάθε ευνομούμενη πολιτεία, δηλαδή την εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ:

«Χωρίς αμφιβολία, οι ανάλγητοι εφαρμοστικοί μνημονιακοί νόμοι δημιουργούν σωρεία αντισυνταγματικών ρυθμίσεων που σταδιακά αποδεικνύονται με την εκδίκαση των αντίστοιχων προσφυγών ακόμη και στον ανώτατο βαθμό (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο).

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται πως η απόφαση να απολυθούν 393 καθαρίστριες προκειμένου οι υπηρεσίες καθαριότητας του Υπουργείου Οικονομικών να ανατεθούν σε υπεργολάβους μόνο επικερδής δεν είναι για το δημόσιο και τους εργαζόμενους. Καταρρέει, λοιπόν, για μια άλλη μια φορά ο “μύθος” εκείνων που επικαλούνται το δημόσιο συμφέρον για την υποκατάσταση των υφιστάμενων εργαζομένων από το σύγχρονο δουλεμπόριο της ενοικίασης και των υπεργολαβιών.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών -όπως και κάθε άλλης μερίδας εργαζομένων που έχει βρεθεί στο “δρόμο” από τις διαλυτικές μνημονιακές επιταγές- ώστε να αποκατασταθεί η εργασιακή τους σχέση και να ξαναποκτήσουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Θα είμαστε μαζί τους μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Σε κάθε περίπτωση, ο δίκαιος αυτός αγώνας -ελέω προεκλογικής περιόδου- δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο “διαγκωνισμών” μεταξύ κομμάτων ή κομματικών υποψηφίων που δεν διστάζουν να “τζογάρουν” στην εργασιακή αγωνία και τον ανθρώπινο πόνο.

Επίσης, οποιαδήποτε δήλωση “αναρμοδίων” περί υπεροχής μιας υποκειμενικής πολιτικής απόφασης έναντι μιας δικαστικής μόνο ως άστοχη, επικίνδυνη και αυταρχική μπορεί να αναγνωσθεί. Κανείς δεν δικαιούται να αντιμετωπίζει την απονομή της δικαιοσύνης με τη μέθοδο του “α λα καρτ”.

Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι ακρογωνιαίος λίθος για τη Δημοκρατία μας. Η μη εφαρμογή μιας προσωρινά εκτελεστής δικαστικής απόφασης είναι παραβίαση του Συντάγματος της χώρας, είναι ένα τουλάχιστον ανεπίτρεπτο φαινόμενο για κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Η άμεση, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, επαναπρόσληψη των καθαριστριών είναι επιτακτική, εργασιακή, κοινωνική και συνταγματική ανάγκη… εκτός αν κάποιοι συνεχίζουν να πορεύονται σύμφωνα με το “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα