“Δεν επείγει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”

Δεν βιάζεται ιδιαίτερα ο Γενς Βάιτμαν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσγειώνοντας ανώμαλα την ελληνική κυβέρνηση με τις δηλώσεις του.
Πιο συγκεκριμένα, πρόωρη χαρακτήρισε τη συζήτηση για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο  πρόεδρος της Bundesbank, που ανέφερε  πως η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα διαλύσει την αβεβαιότητα, ενώ τονίζει πως είναι θέμα της κυβέρνησης η άρση των capital controls.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στέλνει το μήνυμα ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος από την Αθήνα θα συνέβαλε τα μέγιστα για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης εκφράζει την εκτίμηση ότι είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες αναφορικά με την πιθανότητα συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο ίδιος προσθέτει πως με βάση τις χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, «μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδιαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος».

Ερωτηθείς αναφορικά με τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες, το στέλεχος της ΕΚΤ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ελληνική κυβέρνηση τα εφάρμοσε, η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε θα τα πάρει πίσω.

O κ. Βάιντμαν εξηγεί γιατί διαφωνεί με την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την Φρανκούρτη και καταθέτει τις απόψεις του για τα «κόκκινα» δάνεια και την προοπτική ενιαίου συστήματος εγγύησης καταθέσεων, ενώ απευθύνει δε έκκληση: «όχι» σε ελλείμματα λόγω του προσφυγικού

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα