«Δεν θα ανεχτούμε τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο»

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός εστίασε στην αυξημένη παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στα προσχώματα που δημιουργεί στη δράση της νατοικής δύναμη και έστειλε μηνύματα προς τη γειτονική μας χώρα, η οποία, όπως είπε, προβλήματα στην επίλυση του προσφυγικού.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, επεσήμανε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του και συνέχισε: «Καταβάλουμε προσπάθειες ώστε η Νατοϊκή δράση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας με τη γείτονα».

«Ο μόνος στόχος της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι η μείωση των προσφυγικών ροών. Έχουμε όμως δυστυχώς αρκετό δρόμο ακόμη. Είναι σαφές ότι προκύπτουν εμπόδια από τις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας που εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας των γειτόνων στον εναέριο χώρο μας» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σε όσα γίνονται στη Συρία και το Αφγανιστάν είπε ότι «όλοι πρέπει να γινόμαστε σοφότεροι».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως: «Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον εντοπισμό των διακινητών και η υποβοήθηση των Τουρκικών Αρχών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο είναι σημαντική».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: «Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού», ενώ επεσήμανε ότι: «Οι κρίσεις στην Ευρώπη είναι αρκετές, δεν χρειαζόμαστε και άλλες κρίσεις».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η Ελλάδα μέρα την ημέρα γίνεται από μέρους του προβλήματος μέρος της λύσης. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την οικονομική κρίση και μπορούμε να συμβάλουμε περαιτέρω στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τι δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ

Από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία σχετικά με την προσφυγική κρίση. Με τη συμβολή του ΝΑΤΟ υπήρξε μια σημαντική μείωση των ροών προς την Ελλάδα.

Με τον κ. Τσίπρα συζητήσαμε και για τα θέματα της Ρωσίας και τις προκλήσεις προς την Ουκρανία, δήλωσε, προσθέτοντας πώς αυξήσαμε την συλλογική μας ασφάλεια για αμυντικούς λόγους.
Εκτιμώ τη δέσμευση της Ελλάδας για περαιτέρω συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα